Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pekný deň,
rada by som sa spýtala, či pri kandidóze a snahe o nastolenie rovnováhy črevného mikrobiomu v prípade, že sú vyradené cukry, používať nejaké alternatívne sladenie? Napríklad erytritol alebo stévia? Alebo ani to nie je vhodné?
Všeobecne platí, že sladenie nie je nutné, dokonca ani vhodné, aj keď by malo ísť o nízkokalorické sladidlá. Organizmus pridané cukry/sladidlá nepotrebuje, tieto látky plnia predovšetkým funkciu uspokojenia vnemu na sladkú chuť. Ak hľadáte vhodné sladidlo, ktoré vyjde v ústrety aj potrebám črevnej probiotickej mikrobioty, javia sa ako najvhodnejšie zdroje inulínu (napr. čakankový sirup) - disponuje nízkym množstvom energie, je sladké a predovšetkým sa chová prebioticky.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.