Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Mám otázku. V kurze na Low carb ste sa zmienili, že nízkosacharidova strava má pre podporu fyzickej záťaže u niektorých športov nesporné výhody. Môžete to prosím viac rozviesť a opodstatniť toto tvrdenie?
Ďakujem

Koncepcia low carb v praxi ukazuje, že sa javí ako výhodnejšia väčšinou pre vytrvalostné aktivity vykonávané na nižších TF. Má to svoju logiku, pretože organizmus pri tejto fyzickej činnosti využíva vyšší podiel energie z tukov, vysoký podiel sacharidov v strave tak vykazuje schopnosť potláčať využitie plného metabolického potenciálu pri športovom výkone. Z tohto dôvodu nemalá časť vytrvalostných športovcov vo výžive kráča týmto smerom.
S ohľadom na snahu o individuálny prístup to ale samozrejme neznamená, že táto paušalizácia bude vyhovovať úplne každému, bavíme sa tu o všeobecnom modeli. Vždy treba brať do úvahy typ aktivity, stupeň trénovanosti jedinca, metabolický profil športovca a v neposlednom rade aj jeho ochotu experimentovať s trénovaním metabolickej flexibility, čo je v prevažnej väčšine prípadov beh na dlhšiu trať.
Rovnako naopak platí, že u typicky anaeróbnych športov bude jedinec vyžadovať viac sacharidov z dôvodu dostupnosti rýchleho zdroja energie potrebného na podanie výkonu a podpory tvorby glykogénových zásob v pozáťažovom režime.

Témy:  Chudnutie   Low carb 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi