Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Mám niekoľko otázok:
1) B1 a B2 – v lekcii uvádzate ako zdroj prevažne živočíšne potraviny – nachádza sa v dostatočnom množstve v pivovarských kvasniciach?
2) kyselina listová - uvádzate folacín. Ten ale takmer polovica populácie nie je kvôli MTHFR genetickej mutácii schopná vstrebávať, preto sa odporúča hlavne u tehotných variant metylfolátu. Nemalo by sa to zmieniť vzhľadom na možné následky pre plod?

1. Kvasnice sú bohatým zdrojom vitamínov B komplexu, záleží ale na tom, v akej forme aj množstve ich konzumujeme. Tieto látky sú termolabilné, s ich zdrojmi treba zaobchádzať opatrne, tabuľkové hodnoty obsahu živín tak nemusia byť smerodajným ukazovateľom (vo výučbovej hre sú aj rôzne druhy droždia s obsahmi vit. B komplexu).

2. Foláty, folacín alebo kyselina folová sú deriváty kyseliny glutamovej, ktoré vykazujú odlišnú biologickú aktivitu kyseliny listovej. Ich metabolizmus je komplikovaný, všeobecne sa lepšie sa vstrebáva monoglutamát, horšie polyglutamáty. Z týchto dôvodov sa používa označenie "ekvivalent kyseliny listovej", ktorý sa počíta ako súčet monoglutamátu a 0,2-násobku polyglutamátu. Biologická využiteľnosť B9 je daná pomerom monoglutamátov a polyglutamátov (v priemere sa uvádzajú hodnoty v rozmedzí 50 – 70 %), situáciu trochu komplikuje aj fakt, že využiteľnosť je vyššia zo živočíšnych zdrojov, ale obsah kyseliny listovej v nich je nižší - z týchto dôvodov sa odporúčajú ako dominantné zdroje B9 potraviny rastlinného pôvodu. Doplnková výživa sa snaží hľadať cesty, ako zaistiť látky s najlepšou možnou biologickou využiteľnosťou, u B9 jej do kariet nahráva fakt, že vysoké percento európskej populácie trpí mutáciou génu pre enzým MTHFR (methylentetrahydrofolát reduktáza), ktorý je kľúčový pre metabolizmus kyseliny listovej a spôsobuje zvyšovanie hladiny homocysteínu, v priebehu tehotenstva napr. vyššie riziko rázštepových vád u plodu. Metylfolát je forma B9, ktorá sa vstrebáva dobre aj bez nutnosti zásahu zo strany tohto enzýmu, v doplnkovej výžive sa postupne stáva štandardom.

Témy:  Chudnutie   Živočísne potraviny 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi