Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Mám niekoľko otázok:
1) B1 a B2 – v lekcii uvádzate ako zdroj prevažne živočíšne potraviny – nachádza sa v dostatočnom množstve v pivovarských kvasniciach?
2) kyselina listová - uvádzate folacín. Ten ale takmer polovica populácie nie je kvôli MTHFR genetickej mutácii schopná vstrebávať, preto sa odporúča hlavne u tehotných variant metylfolátu. Nemalo by sa to zmieniť vzhľadom na možné následky pre plod?
1. Kvasnice sú bohatým zdrojom vitamínov B komplexu, záleží ale na tom, v akej forme aj množstve ich konzumujeme. Tieto látky sú termolabilné, s ich zdrojmi treba zaobchádzať opatrne, tabuľkové hodnoty obsahu živín tak nemusia byť smerodajným ukazovateľom (vo výučbovej hre sú aj rôzne druhy droždia s obsahmi vit. B komplexu).
2. Foláty, folacín alebo kyselina folová sú deriváty kyseliny glutamovej, ktoré vykazujú odlišnú biologickú aktivitu kyseliny listovej. Ich metabolizmus je komplikovaný, všeobecne sa lepšie sa vstrebáva monoglutamát, horšie polyglutamáty. Z týchto dôvodov sa používa označenie "ekvivalent kyseliny listovej", ktorý sa počíta ako súčet monoglutamátu a 0,2-násobku polyglutamátu. Biologická využiteľnosť B9 je daná pomerom monoglutamátov a polyglutamátov (v priemere sa uvádzajú hodnoty v rozmedzí 50 – 70 %), situáciu trochu komplikuje aj fakt, že využiteľnosť je vyššia zo živočíšnych zdrojov, ale obsah kyseliny listovej v nich je nižší - z týchto dôvodov sa odporúčajú ako dominantné zdroje B9 potraviny rastlinného pôvodu. Doplnková výživa sa snaží hľadať cesty, ako zaistiť látky s najlepšou možnou biologickou využiteľnosťou, u B9 jej do kariet nahráva fakt, že vysoké percento európskej populácie trpí mutáciou génu pre enzým MTHFR (methylentetrahydrofolát reduktáza), ktorý je kľúčový pre metabolizmus kyseliny listovej a spôsobuje zvyšovanie hladiny homocysteínu, v priebehu tehotenstva napr. vyššie riziko rázštepových vád u plodu. Metylfolát je forma B9, ktorá sa vstrebáva dobre aj bez nutnosti zásahu zo strany tohto enzýmu, v doplnkovej výžive sa postupne stáva štandardom.
Témy: Chudnutie Živočísne potraviny
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.