Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
zaujímala by ma prosím spojitosť oxidácie/žlknutia omega 3 v nadväznosti s odporúčanou kombináciou tepelne upravených rýb?
Ďakujem
Pri žltnutí dochádza k oxidácii dvojitých väzieb u nenasýtených mastných kyselín vzdušným kyslíkom. Vznikajú látky, ktoré menia chuť, vôňu a celkovú kvalitu tuku. Pokiaľ ryby konzumujete čerstvé, nie je potrebné sa obávať následkov tohto procesu. Naopak pozor treba dávať na ich prepálenie, pretože omega-3 sú pomerne citlivé na vyššie teploty, pri ktorých vznikajú nebezpečné trans mastné kyseliny.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.