Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, v
eľmi jednoduchá otázka - pri výbere maslo alebo margarín na chlieb? Ktorá voľba a prečo je pre telo lepšie?
Ďakujem

Tu záleží na tom, z akého uhla pohľadu obe potraviny budete chcieť hodnotiť.
Pokiaľ z hľadiska kvality použitých surovín, tak jednoznačne vyhrá maslo, pretože margarín je technologicky silne sprocesovaná potravina. Ak budete hodnotiť len z nutričného hľadiska, tak víťazom bude väčšina margarínov, pretože ich výrobcovia fortifikujú nielen o omega-3 a často aj omega-9 tuky, ale aj niektorými vitamínmi a antioxidantmi (D, E, beta-karotén...) - tabuľkovo je potom rozdiel viac než transparentný. Z dôvodu snahy o udržanie čo najvyššej kvality jedálnička zo strany používania prirodzených potravín by som osobne volil maslo, správanie na trhu ale ukazuje, že tento názor zďaleka nezdieľajú všetci...:-)

Témy:     Maslo   Margarín       

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi