Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobry den,
vacsina adaptogenov by sa nemala uzivat dlhsie ako pol roka. Aka dlha by mala byt prestavka od dalsieho uzivania ci cylku toho isteho alebo ineho adaptogenu? Mozu sa tieto byliny slobodne kombinovat? Je nejake odporucene mnozstvo alebo kombinacie adaptogenov ktore mozeme odporucit v „jednom pol rocnom cykle”? Existuju kombinacie ktore sa neodporucaju?
Vopred dakujem za odpoved.

Nastavenie cyklov je silne individuálna záležitosť, vždy súvisí primárne s potrebami (= účelom užívania) jedinca. Všeobecne platí, že po časovo dlhšej fáze príjmu by mala nastať kratšia prestávka, a to rádovo v týždňoch.
Kombinácia rôznych adaptogénov by mala podliehať určitým pravidlám - minimálne je vhodné sa vyvarovať súbežnému príjmu niekoľkých typicky stimulačných adaptogénnych bylín z dôvodu možného rizika predávkovania, ktoré má podobné prejavy, ako napr. kofeín (malou výnimkou sú tu krátkodobé snahy o maximalizáciu stimulácie u športovcov pred výkonom ) - jedná sa predovšetkým o macu a rozchodnicu, prípadne sibírsky ženšen.
Každá adaptogénna bylina obsahuje látky, ktoré ovplyvňujú metabolizmus špecifickým spôsobom a smerom. Pri hľadaní vhodných kombinácií treba tento fakt zohľadniť a neužívať súčasne byliny s protichodným účinkom - napr. klanoprašku, ktorá má harmonizačný vplyv na nervový systém (v niektorých krajinách sa používa ako súčasť liečby depresií) a rozchodnicu, ktorá naopak funkciu nervovej sústavy stimuluje.

Témy:  Chudnutie   Adaptogény 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi