Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
už čoskoro budeme zavádzať mliečne výrobky, a tak ma napadá otázka. Sami veľmi dbáme na pôvod týchto produktov, používame výhradne výrobky s A2 kazeínom (jersey, kozie, ovčie), ktoré nám vyhovujú.
Preto by ma zaujímalo, či je vhodné u batoľaťa cielene zaradiť aj konvenčné produkty s A1 kazeínom? Ak by sa s týmto typom mliečnych produktov nestretlo, nebude mať pri jeho neskoršej konzumácii, ktorej sa určite nevyhne, problémy? Konvenčnými produktmi mám na mysli aj tak kvalitné jogurty kvalitou BIO Hollandie počnúc. Mockrá ďakujem za odpoveď.

Pokiaľ sa snažíte u mliečnych produktov starostlivo dbať na tieto rozdiely, má to samozrejme svoj význam, pretože spektrum preukázaných negatívnych dopadov dlhodobej konzumácie zdrojov A1 kazeínu na zdravie je pomerne široké. Vzťahujú sa predovšetkým k chronickým problémom, čo teoreticky znamená, že by pri občasnom zaradení zdrojov A1 nemal vzniknúť žiadny závažný problém. Toto ale nie je istota, tú v podstate získate len samotnou praxou, kedy tento "experiment" urobíte. Faktom súčasne je, že úzkostlivé vyhýbanie sa všetkému, čo v dnešnej dobe označujeme za „nezdravé“, nie je v priebehu vývoja dieťaťa úplne v poriadku, pretože tým znemožňujeme získať skúsenosti, na základe ktorých sa organizmus formuje. Svojím spôsobom je to určitá forma extrému, ktorým dieťa v absolútnom poňatí neochránime, je preto rozumné k výžive pristupovať liberálnym spôsobom.

Témy:  Mliečne výrobky   A1 kazeín 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi