Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
uvádzate, že pre deti je vhodné zaistiť kvalitné suroviny, vyhýbať sa sladkostiam a zaistiť dostatok vlákniny, ktorá je hlavne v ovocí zelenine a celozrnných výrobkoch. V predchádzajúcich článkoch ste ale upozorňovali na celozrnné výrobky u malých detí, ktorým by takéto výrobky mohli poškodiť tráviaci trakt. Hlavne so šrotom. Ako je to teda s týmito potravinami, povedzme u dvojročných až trojročných deti? Môžu napríklad celozrnú hladkú múku, ovsené vlocky, či akékoľvek iné vločky, ryžu Natural, hnedú, čiernu, celozrnné testoviny....?
Mohli by ste to trochu upresniť, ďakujem.

V tejto situácii je potrebné správne vnímať význam jednotlivých nutričných pravidiel (požiadaviek). Dostatok vlákniny obnáša také množstvo, ktoré sa všeobecne pre jednotlivé vekové kategórie detí odporúčajú (tzn. vek + 5) – túto hodnotu vnímajte ako základnú. Súčasne sa malým deťom odporúča upraviť pomery medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou v strave, a to na 2-3:1. Od toho sa odvíja aj voľba potravín – z dôvodu snahy o zníženie podielu nerozpustných frakcií sa odporúča znižovať objem celozrnných výrobkov, v opačnom prípade bude problém požadovaný pomer (na teoretickej úrovni) zabezpečiť. Pri nerozpustnej vláknine sa súčasne ešte prezentuje nevhodnosť konzumácie obilného šrotu z dôvodu ostrých hrán vlákniny, čo je z vyššie vedeného prakticky to najdôležitejšie odporúčanie.
Prevedené do praxe – u malých detí sa celkom určite vyhýbajte výrobkom zo šrotu, sú skutočne rizikové. V prípade snahy o dodržanie ostatných požiadaviek nie je nevyhnutné ich slepé nasledovanie, uvádzané hodnoty a pomery vnímajte len ako čísla, ktoré by vás mali ukázať správny smer. Nie je teda napr. problém použiť celé obilné zrná či vločky, len dbajte na to, aby boli dôkladne tepelne upravené kvôli ovplyvneniu štruktúry nerozpustnej vlákniny.

Témy:  Chudnutie   Vláknina 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi