Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
rada by som sa spýtala ohľadom pečenia a vajec. Je to pre mňa nová informácia a celkom ma to zaskočilo :-). To znamená vadí aj pečenie v rámci nejakého koláča aj keby to bolo do 150C? Pri pečení vajcia nahrádzate? A prípadne čím?
Ďakujem veľmi
Pri tepelnej príprave vajec riešte 2 zásadné podmienky:
1. Tepelná úprava by vždy mala prebehnúť z dôvodu eliminácie potenciálnej mikrobiálnej nákazy.
2. Súčasťou žĺtka je aj cholesterol, ktorý pri vyšších teplotách prípadne pri dlhšej tepelnej úprave oxiduje a stáva sa tak zdravotne rizikovým. Vo vzťahu k tomuto faktu je jednoducho výhodnejšie, keď žĺtok na tanieri bude v tuhotekutej forme (tzn. prejde tepelnou úpravou v rozsahu, ktorý zlikviduje mikrobiálnu aktivitu a súčasne nedôjde k zásadným zmenám štruktúry cholesterolu).
Pokiaľ používate žĺtok aj pri pečení, nemáte šancu sa oxidácii cholesterolu vyhnúť. V danej situácii potom musíte riešiť dilemu, či ho použiť alebo nájsť alternatívu z rastlinnej ríše. Možností je celý rad, vždy záleží na type receptu - banán, agar, jablčné pyré, strúhané zemiaky, puding...
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.