Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
rada by som sa spýtala ohľadom pečenia a vajec. Je to pre mňa nová informácia a celkom ma to zaskočilo :-). To znamená vadí aj pečenie v rámci nejakého koláča aj keby to bolo do 150C? Pri pečení vajcia nahrádzate? A prípadne čím?
Ďakujem veľmi

Pri tepelnej príprave vajec riešte 2 zásadné podmienky:
1. Tepelná úprava by vždy mala prebehnúť z dôvodu eliminácie potenciálnej mikrobiálnej nákazy.
2. Súčasťou žĺtka je aj cholesterol, ktorý pri vyšších teplotách prípadne pri dlhšej tepelnej úprave oxiduje a stáva sa tak zdravotne rizikovým. Vo vzťahu k tomuto faktu je jednoducho výhodnejšie, keď žĺtok na tanieri bude v tuhotekutej forme (tzn. prejde tepelnou úpravou v rozsahu, ktorý zlikviduje mikrobiálnu aktivitu a súčasne nedôjde k zásadným zmenám štruktúry cholesterolu).
Pokiaľ používate žĺtok aj pri pečení, nemáte šancu sa oxidácii cholesterolu vyhnúť. V danej situácii potom musíte riešiť dilemu, či ho použiť alebo nájsť alternatívu z rastlinnej ríše. Možností je celý rad, vždy záleží na type receptu - banán, agar, jablčné pyré, strúhané zemiaky, puding...

Témy:  Vajcia   Oxidácia 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi