Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
rád by som sa spýtal, či je problematické užívanie karnitínu na lačný žalúdok (napr. desiatky minút pred ranným aero počas) - na jednom balení som čítal, že to výrobca neodporúča.
Ďalej by ma zaujímalo, akom časovom odstupe pred aeróbnym športom je vhodné doplnok užiť.

Problematické je to len v situáciách, keď užívaný doplnok obsahuje aditíva, na ktoré je jedinec citlivejší. Ide tak o silne individuálny faktor, ktorý je možné kontrolovať voľbou kvalitnejšieho výrobku. Všeobecne platí, že ak je karnitín v tekutej forme, vstrebáva sa rýchlejšie, je preto vhodné ho užiť krátko pred športovým výkonom (5-20 minút), čo v podstate vylučuje konzumáciu pevnej zložky stravy. Určitým kompromisom môže byť kombinácia doplnku s tekutou výživou (= hypertonickým nápojom).
Ak pracujete s tabletami alebo kapsulami, je proces vstrebávania aktívnej látky podstatne pomalší, použitie takého výrobku sa preto posúva dlhšie pred výkonom (40-60 minút). Tu naopak platí, že pevnú formu suplementu je výhodnejšie zjesť s jedlom, pretože strava vyprovokuje produkciu tráviacich a zažívacích enzýmov, dôjde tak k efektívnejšiemu spracovaniu obsahu celého doplnku.

Témy:  Chudnutie   Karnitín 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi