Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň.
Rád by som sa spýtal, aké špecifiká metabolizmu či zloženia stravy zodpovedajú rôznym druhom sedemitypovej klasifikácie konzistencie stolice. Alebo čo mi o kvalite tráviacich pochodov povie informácie o tvrdých oddelených bobkoch, rôznych variantách jaterníc, apod.
Ďakujem.

Ako už zaznelo v lekcii, ide skôr o vizuálnu pomôcku ako dignostický nástroj. Z tejto pozície je dobré pristupovať k hodnoteniu s určitou rezervou, vždy sa bude jednať len o rámcový odhad vzťahu konzistencie vs. strava vs. kvalita tráviacich pochodov. Najviac vypovedajúcu hodnotu má tuhosť, ktorá (vo vzťahu k ďalším ukazovateľom – farba, zápach...) poukazuje na:

1. Podiel vlákniny v strave. Príliš nízky vedie k extrémom typu hnačkovitej stolice alebo naopak príliš vysokej tuhosti. Príliš veľa vlákniny zrýchľuje peristaltiku, stolica tak môže byť redšia, prípadne nedrží tvar a vizuálne vykazuje vyššie zastúpenie nestrávených zvyškov.

2. Zastúpenie tukov v strave. Príliš veľa tukov zaťažuje činnosť pečene a žlčníka, stolica bude mať vždy redší tvar.

3. Množstvo bielkovín v strave. Prebytok bielkovín má tendenciu (pri súčasnom nedostatku vlákniny) viesť stolicu k redšej konzistencii, súčasne je stav sprevádzaný typickým zápachom.

4. Aktivitu črevnej mikrobioty. Vzhľadom na to, že má zásadný vplyv na formovanie stolice v hrubom čreve z dôvodu svojej fermentačnej aktivity, môže súčasne poukazovať na prebytok alebo nedostatok niektorých živín (cukry, bielkoviny, tuky, vláknina) a kvalitu konzumovaných potravín (črevné mikroorganizmy pomerne citlivo reagujú na mikrobiologickú. aj chemickú kontamináciu jedla - reakcie bývajú väčšinou rýchle v podobe redšej stolice).

Tento prístup k sledovaniu daného ukazovateľa spoločne s ďalšími tak podá zaujímavú informáciu o tom, čo (zrejme) prebiehalo v čase medzi príjmom a vylučovaním, na základe toho je možné usudzovať na kvalitu stravy a prípadné zmeny v jedálničku.

Témy:  Chudnutie   Metabolizmus 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi