Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
prosím o objasnenie pojmu rezistentný škrob - narazila som naň v článku o vláknine. Aká je jeho úloha a aký je jeho vzťah k vláknine?
Ďakujem
Rezistentné škroby sú také, ktoré odolávajú procesu trávenia. Správajú sa v podstate podobne, ako rozpustná vláknina - podliehajú procesu fermentácie zo strany aktivity črevného mikrobiomu v hrubom čreve. Výsledkom tohto procesu je tvorba tzv. mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré sú dôležitým zdrojom energie pre bunky tvoriace výstelku hrubého čreva. Okrem iného majú rezistentné škroby aj iné (zdraviu prospešné) účinky, medzi najdôležitejšie patrí schopnosť podporovať zvyšovanie citlivosti buniek na inzulín (veľmi dôležité pre diabetikov). Existuje niekoľko druhov rezistentných škrobov, nachádzajú sa v obilninách, strukovinách, semenách, hľuzách (zemiaky, batáty) či ovocí (nezrelé banány - procesom zrenia sa tieto rezistentné škroby menia na stráviteľné).
Témy: Rezistentný škrob Vláknina
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.