Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň pán Jelínek.
Vo Fáze 4 GAPS sa odporúča pečený chlieb z orechov (mandle, vlašiaky) a semienok (ľanové, chia, tekvicové) - rozomleté semená a orechy zmiešať s vajíčkom, nastrúhanou cuketou alebo tekvicou, tukom (ghí, maslo, koáčovitý) soľou. V inej lekcii som sa zase dočítal, že práve semená (ľanové a chia) obsahujúce omega-3, ktoré sú termolabilné sa nehodia pridávať do pečiva, pretože sa pri vysokých teplotách mastné kyseliny ničia, vznikajú až transmastné kyseliny. Myslím, že ste vtedy uvádzali, že takéto pečivo je iba zbytočne drahé :). Mohli by ste mi túto záležitosť viac objasniť, pokiaľ teda sú moje informácie správne a dobre som si ich zapamätal? Nebude takýto chlieb obsahovať veľa omega-6 mastných kyselín vďaka orechom?
Ďakujem.

Omega-3 tuky sú skutočne termolabilné, nie je preto výhodné s nimi výraznejšie tepelne manipulovať. Pri výrobe pečiva je otázkou, aké teploty použijeme a akú dlhú dobu. Bežne sa vyrába pečivo aj pri nižších teplotách (v pare), takže v reáli je možné dosiahnuť požadovanú kvalitu. Faktom je, že autori tohto liečebného postupu s týmito „detailami“ buď nepočítali, alebo ich prehliadali prípadne ich považovali vo vzťahu k zacieleniu diéty za menej podstatné. Malou náplasťou snáď môže byť to, že také pečivo je v celkovej koncepcii jedálnička prezentované ako doplnok, takže jeho objem nebude nijako závratný.
Celkové množstvo omega-6 tukov môže byť vyššie, to je ale relatívne, pretože dôležitejší je ich pomer s omega -3, kde tieto recepty súčasne zastupujú vysoké množstvo omega-3.

Témy:  Chudnutie   Orechy 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi