Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobry deň pán Jelínek,
rád by som sa spýtal, či ku naozaj významný rozdiel medzi bežne kupovanými nebio vajcami a vajcami domácimi. Ide mi vyložene o obsah kvalitných bielkovín a ostatných telu prospešných látok.
Ďakujem za odpoveď
Rozdiel medzi nimi je, treba ich vnímať na niekoľkých úrovniach. Obsah bielkovín je plus mínus rovnaký, výraznejšie rozdiely sú predovšetkým u:
1. Obsahu mikroživín (vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov) - ich množstvo sa odvíja od zloženia stravy sliepok, kde v niektorých smeroch majú navrch velkochovy (skrze kŕmne zmesi fortifikované niektorými látkami) , inokedy naopak sliepky z voľného výbehu.
2. Obsahu niektorých mastných kyselín – najčastejšie sa jedná o omega-3 tuky, kde aj tu sa ich obsah vo vajciach mení s ohľadom na podiel ALA v strave sliepok (niekedy môže byť cielene navyšovaný ľanovými semienkami). Vo výsledku tak nie je možné paušálne označiť žiadny spôsob chovu za nutrične výhodnejšie, je to otázka prístupu konkrétneho poľnohospodára.
Často sa ale cituje rozdiel kvalitatívny v zmysle obsahu či naopak absencia xenobiotík, kde všeobecne platí, že kvalitnejšie v tomto zmysle sú vajcia sliepok z voľného výbehu.
Témy: Chudnutie Bielkoviny
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.