Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobry deň pán Jelínek,
rád by som sa spýtal, či ku naozaj významný rozdiel medzi bežne kupovanými nebio vajcami a vajcami domácimi. Ide mi vyložene o obsah kvalitných bielkovín a ostatných telu prospešných látok.
Ďakujem za odpoveď

Rozdiel medzi nimi je, treba ich vnímať na niekoľkých úrovniach. Obsah bielkovín je plus mínus rovnaký, výraznejšie rozdiely sú predovšetkým u:
1. Obsahu mikroživín (vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov) - ich množstvo sa odvíja od zloženia stravy sliepok, kde v niektorých smeroch majú navrch velkochovy (skrze kŕmne zmesi fortifikované niektorými látkami) , inokedy naopak sliepky z voľného výbehu.
2. Obsahu niektorých mastných kyselín – najčastejšie sa jedná o omega-3 tuky, kde aj tu sa ich obsah vo vajciach mení s ohľadom na podiel ALA v strave sliepok (niekedy môže byť cielene navyšovaný ľanovými semienkami). Vo výsledku tak nie je možné paušálne označiť žiadny spôsob chovu za nutrične výhodnejšie, je to otázka prístupu konkrétneho poľnohospodára.
Často sa ale cituje rozdiel kvalitatívny v zmysle obsahu či naopak absencia xenobiotík, kde všeobecne platí, že kvalitnejšie v tomto zmysle sú vajcia sliepok z voľného výbehu.

Témy:  Chudnutie   Bielkoviny 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi