Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň pán Jelínek,
najprv žiadam o polopatickú odpoveď, ďakujem. Pokiaľ je rodina na rastlinnej strave, dbajúca na pestrú a vyváženú stravu čo do dodržania pomeru obilnín, strukovín, zeleniny a "pickels", vrátane pravidelného dodávania mikroživín cez orechy, semená i kvalitné oleje...do akej miery je v "nebezpečí" čo do absencie vitamínu B12? Riešime predovšetkým stravovanie našich detí (vek 2-6 rokov). Čo nám vo vzťahu k deťom odporučíte?
Ďakujem.
Pokiaľ je strava rýdzo vegánska, je nebezpečenstvo v podstate absolútne. Pokiaľ ale riešite makrobiotický prístup, v rámci ktorého je súčasťou stravy mäso (ryby), nemal by problém s deficitom B12 nastať (v tomto smere je rozumné ryby konzumovať aspoň 2-3x týždenne, v tejto koncepcii zaistí adekvátny podiel B12). Pri rýdzo rastlinnej strave je s vitamínom B12 problém, pretože rastlinné analógy ľudský organizmus veľmi komplikovane metabolizuje. Dochádza tak k jeho deficitu, ktorý sa ale prejavuje až s určitým časovým odstupom (často aj niekoľko rokov). U detí je toto obdobie oveľa kratšie z dôvodu vývoja a rastu, zdravotné dopady nedostatku B12 sa tak prejavujú vo väčšom rozsahu.
Témy: Chudnutie Vitamín B12
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.