Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň pán Jelínek,
najprv žiadam o polopatickú odpoveď, ďakujem. Pokiaľ je rodina na rastlinnej strave, dbajúca na pestrú a vyváženú stravu čo do dodržania pomeru obilnín, strukovín, zeleniny a "pickels", vrátane pravidelného dodávania mikroživín cez orechy, semená i kvalitné oleje...do akej miery je v "nebezpečí" čo do absencie vitamínu B12? Riešime predovšetkým stravovanie našich detí (vek 2-6 rokov). Čo nám vo vzťahu k deťom odporučíte?
Ďakujem.

Pokiaľ je strava rýdzo vegánska, je nebezpečenstvo v podstate absolútne. Pokiaľ ale riešite makrobiotický prístup, v rámci ktorého je súčasťou stravy mäso (ryby), nemal by problém s deficitom B12 nastať (v tomto smere je rozumné ryby konzumovať aspoň 2-3x týždenne, v tejto koncepcii zaistí adekvátny podiel B12). Pri rýdzo rastlinnej strave je s vitamínom B12 problém, pretože rastlinné analógy ľudský organizmus veľmi komplikovane metabolizuje. Dochádza tak k jeho deficitu, ktorý sa ale prejavuje až s určitým časovým odstupom (často aj niekoľko rokov). U detí je toto obdobie oveľa kratšie z dôvodu vývoja a rastu, zdravotné dopady nedostatku B12 sa tak prejavujú vo väčšom rozsahu.

Témy:  Chudnutie   Vitamín B12 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi