Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, pán Jelinek,
Mohla by som Vás poprosiť o bližšie vysvetlenie rozdielu medzi IgE a IgG protilátok? Je veľmi populárny testovať tzv. potravinovú senzitivitu cez IgG protilátky. Ale každý zdroj uvádza niečo iné - niektoré uvádzajú, že vôbec nemusí ísť o smerodajné informácie a eliminácia potravín nie je na mieste, pretože vyjdú aj potraviny, ktoré v skutočnosti telu vôbec nevadí, alebo naopak vyradiť celý rad potravín, ale riskovať nástup zlého vzťahu s jedlom a pod.... Ako k tomuto problému prosím pristupovať?

Tieto testy sú prezentované ako možnosť zistenia senzitivity na jednotlivé potraviny. Problém je v tom, že vyššie hladiny protilátok vypovedajú len o tom, že sa testovaný jedinec s danou potravinou niekedy v minulosti stretol. Neriešia tak ich toleranciu ani (ne)vhodnosť. Veľmi často bývajú tieto testy dávané do súvislosti s možnosťou zistiť intoleranciu (potravinovú neznášanlivosť), čo je nezmysel, pretože sa jedná o test protilátok, teda testovanie reakcií imunitného systému (intolerancie nemajú žiadnu súvislosť s imunitným systémom). Ak môžem dať radu, tak sa týmto testom vyhnite, nie sú validné aj napriek faktu, že ich ponúkajú niektoré nemocnice...

Témy:  Chudnutie   IgE   IgG 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi