Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, pán Jelinek,
má zmysel užívať melatonín, keď žene zistí, že má rakovinu prsníka? A bude nasledovať liečba? Mohol by melatonín nejako ovplyvniť prípadnú liečbu?
Ďakujem

To je "dobrá" otázka... Všeobecne sa prezentuje, že s melatonínom - ako každou inou hormonálnou látkou - by sa malo nakladať opatrne. U tohto hormónu nie sú preukázané prakticky žiadne vedľajšie účinky, navyše sa vedľa schopnosti harmonizovať spánkové biorytmy (čo zásadným spôsobom prispieva k regenerácii) prezentuje ako silný antioxidant. Z tejto pozície sa tak jeho používanie javí ako bezpečné.
Keďže sa ale jedná o hormón, ktorý zasahuje do procesov v tele, môže sa ovplyvňovať s ďalšími liekmi, takže je potrebná určitá opatrnosť. Ideálne je konzultovať suplementáciu s ošetrujúcim onkológom, kde si ale nie som istý, či povie čokoľvek konkrétne. Odborná literatúra uvádza pri melatoníne onkostatické účinky, čo je bezpochyby skvelá informácia, nie je ale k dispozícii dostatok štúdií pre situácie, na ktorú sa pýtate.
Faktom je, že onkoliečba vykazuje celý rad vedľajších nežiaducich účinkov, medzi ktoré patria aj poruchy spánku, v tomto smere by som videl užívanie melatonínu ako prínosné.

Témy:  Chudnutie   Rakovina 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi