Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
mám otázku ohľadom vhodnosti nerozpustnej vlákniny u malých detí do 1 roka a od 1-3 rokov. Aké sú konkrétne frakcie, ktoré je možné zaradiť a tepelnou úpravou zlepšiť priechod črevom? Patria orechy a riasy medzi nerozpustnú vlákninu, ktorej je lepšie sa vyhnúť?
Ďakujem

Každá rastlina obsahuje rozpustné aj nerozpustné zložky vlákniny, ale v iných vzájomných pomeroch. Nie je možné tak mať na tanieri pokrm, ktorý by zastupoval len jednu frakciu. U malých detí je žiaduce znižovať podiel nerozpustnej vlákniny, pretože má schopnosť mechanicky dráždiť sliznicu čreva, ktorá je v nízkom veku na tieto impulzy pomerne citlivá. Z toho dôvodu sa v jedálničku obmedzujú typicky celozrnné potraviny (prevažne z obilnín a strukovín), súčasne je nutné sa vyhnúť potravinám s obsahom celozrnného šrotu a otrúb. Zmierniť negatívny dopad nerozpustnej vlákniny môžete dôkladnou tepelnou úpravou ich zdrojov.
Riasy preto tepelne upravujte. U orechov je podstatne väčší problém na úrovni obsahu antinutričných látok, ich podiel v strave malých detí by preto mal byť pomerne nižší, než u dospelých.

Témy:  Vláknina   Orechy 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi