Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
mám otázku ohľadom vhodnosti nerozpustnej vlákniny u malých detí do 1 roka a od 1-3 rokov. Aké sú konkrétne frakcie, ktoré je možné zaradiť a tepelnou úpravou zlepšiť priechod črevom? Patria orechy a riasy medzi nerozpustnú vlákninu, ktorej je lepšie sa vyhnúť?
Ďakujem
Každá rastlina obsahuje rozpustné aj nerozpustné zložky vlákniny, ale v iných vzájomných pomeroch. Nie je možné tak mať na tanieri pokrm, ktorý by zastupoval len jednu frakciu. U malých detí je žiaduce znižovať podiel nerozpustnej vlákniny, pretože má schopnosť mechanicky dráždiť sliznicu čreva, ktorá je v nízkom veku na tieto impulzy pomerne citlivá. Z toho dôvodu sa v jedálničku obmedzujú typicky celozrnné potraviny (prevažne z obilnín a strukovín), súčasne je nutné sa vyhnúť potravinám s obsahom celozrnného šrotu a otrúb. Zmierniť negatívny dopad nerozpustnej vlákniny môžete dôkladnou tepelnou úpravou ich zdrojov.
Riasy preto tepelne upravujte. U orechov je podstatne väčší problém na úrovni obsahu antinutričných látok, ich podiel v strave malých detí by preto mal byť pomerne nižší, než u dospelých.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.