Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
mám otázku ohľadom DLPA a následnej metabolizácii na tyroxín u človeka, ktorý má hypofunkciu štítnej žľazy. Píšete že je netoxický, obávam sa či u ľudí s touto chorobou nemôže dôjsť k nejakému inému priebehu ako u zdravých ľudí. Predsa len v dnešnej dobe mi príde že pacientov s týmto ochorením pribúda a dalo by sa im pomôcť, keď to poviem ľudovo „nakopnúť funkcie“ štítnej žľazy aj následne metabolizmu práve cez DLPA?

DLPA funguje ako jeden zo stavebných kameňov pri tvorbe hormnonov štítnej žľazy. Mechanizmus je pomerne zložitý, na tejto úrovni nefunguje priamo v zmysle "zvýšenia príjmu DLPA = jasne definovaná podpora hormonálnej regulácie štítnice" (DLPA sa pomocou enzýmu fenylalanínhydroxylázy mení na tyrozín, v štítnici potom z tyrozínu a jódu vznikajú hormóny trijodtyronín a tyroxin. Podporná suplementácia tu ale nie je zárukou zvýšenej tvorby spomínaných hormónov, pretože záleží na mnohých ďalších premenných faktoroch).
Pri úpravách koncepcie stravy vždy najprv cieľte na nutričnú rovnováhu na čele s dostatkom látok, o ktorých vieme, že majú na fungovanie tohto orgánu priamy vplyv (jód, selén, antioxidanty...).
Pokiaľ je jedinec s hypofunkciou štítnice s medikáciou, je vhodné, aby sa o suplementácii DLPA poradil s ošetrujúcim endokrinológom.

Témy:  Chudnutie   Hypofunkcia štítnej žľazy 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi