Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, mám otázku k (ne)vhodným potravinám. Vo zozname prozápalových potravín sú aj kvasnice, ale kváskový chlieb máte v povolených potravinách. A tiež si nie som istá, ako je to s mliečnymi výrobkami. Odporúčate fermentované potraviny, ale s výnimkou tých obsahujúcich laktózu (pretože týmito cukrami sa Candida živí). V otázke, či je "nevhodnou potravinou rožok, vývar alebo biely jogurt" som teda zvolila jogurt (laktóza) a rožok (správna odpoveď) som považovala za vhodný, pretože nie je uvedené, že by bol zo zakázanej bielej múky. Považovala som ho teda napr. za sójový, grahamový, pohánkový a pod. Všeobecne u podobných testových otázok si občas nie som istá správnou odpoveďou, pokiaľ možnosti nie sú dostatočne špecifické (pozri rožok) a zamýšľam sa nad tým do hĺbky.

Systém klasifikácie pro/proti-zápalových potravín nie je jednotný. V podstate ani nemôže, pretože sa zohľadňuje celý rad charakteristík – kalkuluje sa nielen s ich nutričným zložením a obsahom nežiaducich látok, ale aj spôsobom spracovania vrátane finálnych kulinárskych úprav. U prozápalovo pôsobiacich potravín musí byť výsledkom stav, kedy ich konzumácia vyvoláva v tele pochody vedúce k vzniku zápalových reakcií, u ich protizápalových náprotivkov naopak situácie, keď sú zápalové procesy v tele potlačované. Z odborného hľadiska sa jedná o nie úplne dobre preukázateľnú metodiku, preto na tomto poli neexistuje žiadny unifikovaný zoznam potravín.
V prípade rozdielu medzi kvasnicami a kváskom sa uvažuje tak, že kvások z dôvodu podstatne širšieho spektra zastúpených probioticky pôsobiacich druhov mikroorganizmov stojí za produkciou väčšieho množstva mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré majú schopnosť zamedzovať rozvoju patogénov v črevách (v porovnaní s monokultúrnymi kvasnicami).
Jogurty obsahujú probiotické mikroorganizmy. Považujte ich preto za vhodnú potravinu, podmienkou je absencia zdroja pridaných cukrov a aditív. Rožky sa štandardne vyrábajú z múky a kvasníc, preto sú v zozname uvedených potravín považované za nevhodné = prozápalové.
Testové otázky sú zámerne koncipované tak, aby Vás nútili premýšľať, je to edukatívny zámer. Výživa je špecifická tým, že zďaleka nie vždy disponuje pevnými pravidlami. Nutnosť premýšľať o jednotlivých situáciách je tak súčasťou nutričnej gramotnosti, ktorú v priebehu štúdia postupne rozvíjate.

Témy:  Chudnutie   Mliečne výrobky 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi