Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň, mám otázku k (ne)vhodným potravinám. Vo zozname prozápalových potravín sú aj kvasnice, ale kváskový chlieb máte v povolených potravinách. A tiež si nie som istá, ako je to s mliečnymi výrobkami. Odporúčate fermentované potraviny, ale s výnimkou tých obsahujúcich laktózu (pretože týmito cukrami sa Candida živí). V otázke, či je "nevhodnou potravinou rožok, vývar alebo biely jogurt" som teda zvolila jogurt (laktóza) a rožok (správna odpoveď) som považovala za vhodný, pretože nie je uvedené, že by bol zo zakázanej bielej múky. Považovala som ho teda napr. za sójový, grahamový, pohánkový a pod. Všeobecne u podobných testových otázok si občas nie som istá správnou odpoveďou, pokiaľ možnosti nie sú dostatočne špecifické (pozri rožok) a zamýšľam sa nad tým do hĺbky.
Systém klasifikácie pro/proti-zápalových potravín nie je jednotný. V podstate ani nemôže, pretože sa zohľadňuje celý rad charakteristík – kalkuluje sa nielen s ich nutričným zložením a obsahom nežiaducich látok, ale aj spôsobom spracovania vrátane finálnych kulinárskych úprav. U prozápalovo pôsobiacich potravín musí byť výsledkom stav, kedy ich konzumácia vyvoláva v tele pochody vedúce k vzniku zápalových reakcií, u ich protizápalových náprotivkov naopak situácie, keď sú zápalové procesy v tele potlačované. Z odborného hľadiska sa jedná o nie úplne dobre preukázateľnú metodiku, preto na tomto poli neexistuje žiadny unifikovaný zoznam potravín.
V prípade rozdielu medzi kvasnicami a kváskom sa uvažuje tak, že kvások z dôvodu podstatne širšieho spektra zastúpených probioticky pôsobiacich druhov mikroorganizmov stojí za produkciou väčšieho množstva mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré majú schopnosť zamedzovať rozvoju patogénov v črevách (v porovnaní s monokultúrnymi kvasnicami).
Jogurty obsahujú probiotické mikroorganizmy. Považujte ich preto za vhodnú potravinu, podmienkou je absencia zdroja pridaných cukrov a aditív. Rožky sa štandardne vyrábajú z múky a kvasníc, preto sú v zozname uvedených potravín považované za nevhodné = prozápalové.
Testové otázky sú zámerne koncipované tak, aby Vás nútili premýšľať, je to edukatívny zámer. Výživa je špecifická tým, že zďaleka nie vždy disponuje pevnými pravidlami. Nutnosť premýšľať o jednotlivých situáciách je tak súčasťou nutričnej gramotnosti, ktorú v priebehu štúdia postupne rozvíjate.
Témy: Chudnutie Mliečne výrobky
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.