Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
mohol by ste mi zhrnúť nejaký odporúčaný postup, pokiaľ chce mať zdravý človek dostatok omega 3? Trochu sa v tom strácam...raz píšete, že z ALA si človek v tele vyrobí iba malé množstvo EPA a DHA, ale potom zase odpovedáte, že sa vegáni nemusia báť, že príjmom dostatočného množstva ALA pokryjú aj EPA a DHA... Všade sa prezentuje, že je potrebné zaradiť ryby do stravy - na druhú stranu Vy spomínate kvalitu rýb atď. - na jednej strane stojí nevýhoda ryby priamo z lovu čo sa týka znečistenia morí, na druhú stranu čo sa týka chovu rýb, tak sa ponúka otázka kŕmenie antibiotikami atď. - akú rybu teda v bežnom živote kupovať? Z toho všetkého my teda najlepšie vychádza brať kvalitné doplnky s omega 3 - tu ale zase všeobecne tvrdíte, že je lepšie dostať do tela danej látky cez stravu ako ich suplementovať... Mohli by ste mi prosím dať nejaký ucelenejší návod do reálnej praxe?

Z ALA si ľudský organizmus vytvára menšie množstvo EPA a DHA, konverzný pomer ale nie je pevne daný - u populácie so zmiešanou stravou je relatívne nízky (okolo 3-5%, u žien ale vyšší ako u mužov), s rastúcim podielom rastlinnej stravy v jedálničku rastie schopnosť metabolizmu produkciu EPA a DHA zvyšovať (vegania majú najvyššiu). S ohľadom na podmienky sme schopní dosiahnuť v podstate aj optimálne množstvo týchto pre telo kľúčových O3, čo je v poriadku v situáciách, keď súčasne kontrolujeme aj podiel O6 v strave. Ryby sú síce najvýznamnejším zdrojom O3, ale aj súčasne najviac rizikovým z dôvodu obsahu xenobiotík, navyše väčšinu z nich konzumujeme tepelne spracované, kde vyššie teploty ničia štruktúru vysoko termolabilných O3. Z toho logicky vyplýva, že optimálnou cestou je podporná suplementácia, pri ktorej je najdôležitejšie riešiť kvalitu obsiahnutých mastných kyselín a väzbu na dostatočne silné antioxidačne pôsobiace látky, ktoré zaisťujú stabilitu EPA a DHA.

Témy:  Ryby   Omega-3 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi