Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
mohol by ste mi zhrnúť nejaký odporúčaný postup, pokiaľ chce mať zdravý človek dostatok omega 3? Trochu sa v tom strácam...raz píšete, že z ALA si človek v tele vyrobí iba malé množstvo EPA a DHA, ale potom zase odpovedáte, že sa vegáni nemusia báť, že príjmom dostatočného množstva ALA pokryjú aj EPA a DHA... Všade sa prezentuje, že je potrebné zaradiť ryby do stravy - na druhú stranu Vy spomínate kvalitu rýb atď. - na jednej strane stojí nevýhoda ryby priamo z lovu čo sa týka znečistenia morí, na druhú stranu čo sa týka chovu rýb, tak sa ponúka otázka kŕmenie antibiotikami atď. - akú rybu teda v bežnom živote kupovať? Z toho všetkého my teda najlepšie vychádza brať kvalitné doplnky s omega 3 - tu ale zase všeobecne tvrdíte, že je lepšie dostať do tela danej látky cez stravu ako ich suplementovať... Mohli by ste mi prosím dať nejaký ucelenejší návod do reálnej praxe?
Z ALA si ľudský organizmus vytvára menšie množstvo EPA a DHA, konverzný pomer ale nie je pevne daný - u populácie so zmiešanou stravou je relatívne nízky (okolo 3-5%, u žien ale vyšší ako u mužov), s rastúcim podielom rastlinnej stravy v jedálničku rastie schopnosť metabolizmu produkciu EPA a DHA zvyšovať (vegania majú najvyššiu). S ohľadom na podmienky sme schopní dosiahnuť v podstate aj optimálne množstvo týchto pre telo kľúčových O3, čo je v poriadku v situáciách, keď súčasne kontrolujeme aj podiel O6 v strave. Ryby sú síce najvýznamnejším zdrojom O3, ale aj súčasne najviac rizikovým z dôvodu obsahu xenobiotík, navyše väčšinu z nich konzumujeme tepelne spracované, kde vyššie teploty ničia štruktúru vysoko termolabilných O3. Z toho logicky vyplýva, že optimálnou cestou je podporná suplementácia, pri ktorej je najdôležitejšie riešiť kvalitu obsiahnutých mastných kyselín a väzbu na dostatočne silné antioxidačne pôsobiace látky, ktoré zaisťujú stabilitu EPA a DHA.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.