Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
mňa zaujíma, aký máte pohľad na lepok a autoimunitné ochorenia. Stretla som sa mnohokrát s tvrdeniami, že ochorenie napr. štítnej žľazy je spojené s neznášanlivosťou k lepku.
Lepok nielen môže byť, v praxi aj býva príčinou vzniku rôznych chorôb. Nie je ale úplne šťastné takéto situácie paušalizovať, vzniká potom dojem, že lepok je príčinou všetkého zla, čo potom jedinca vedie k nie úplne ideálnym manipuláciám so stravou.
Aby mohol vo vzťahu k konzumácii lepku vzniknúť zdravotný problém, je potreba naplniť spektrum určitých podmienok (súbor genetických a epigenetických faktorov), ktoré u individuality nie sú predikovateľné. Väčšina populácie je na príjem zdrojov lepku adaptovaná a táto bielkovina im nespôsobuje žiadne problémy. Zvyšok má "smolu" a je len otázkou individuality, aký orgán či systém v tele bude reagovať odklonom od rovnováhy (pri poruchách funkcie štítnice napr. vieme, že u celiakov častejšie vzniká Hashimotova tyreoiditída).
Všeobecne ale platí, že:
1. Príjem lepku u zdravého jedinca by nemal vyvolávať žiadne problémy,
2. Je výhodnejšie preferovať fermentované zdroje lepku (ľahšie sa trávia a sú menšou záťažou aj pre imunitu),
3. Zdravotné komplikácie nevyvoláva lepok samotný, ale v kombinácii s ďalšími zložkami v strave – aj toto je individuálne, najčastejšie sa ale prezentuje dlhodobý prebytok cukru, prevaha ultrasprocesovaných potravín v jedálničku a vplyv niektorých aditív v potravinách. V celkovom súčte sú tieto faktory natoľko veľkú záťažou pre imunitný systém, že vedú k vzniku autoimunitných reakcií.
Témy: Lepok Štítna žľaza
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.