Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
mňa zaujíma, aký máte pohľad na lepok a autoimunitné ochorenia. Stretla som sa mnohokrát s tvrdeniami, že ochorenie napr. štítnej žľazy je spojené s neznášanlivosťou k lepku.

Lepok nielen môže byť, v praxi aj býva príčinou vzniku rôznych chorôb. Nie je ale úplne šťastné takéto situácie paušalizovať, vzniká potom dojem, že lepok je príčinou všetkého zla, čo potom jedinca vedie k nie úplne ideálnym manipuláciám so stravou.
Aby mohol vo vzťahu k konzumácii lepku vzniknúť zdravotný problém, je potreba naplniť spektrum určitých podmienok (súbor genetických a epigenetických faktorov), ktoré u individuality nie sú predikovateľné. Väčšina populácie je na príjem zdrojov lepku adaptovaná a táto bielkovina im nespôsobuje žiadne problémy. Zvyšok má "smolu" a je len otázkou individuality, aký orgán či systém v tele bude reagovať odklonom od rovnováhy (pri poruchách funkcie štítnice napr. vieme, že u celiakov častejšie vzniká Hashimotova tyreoiditída).
Všeobecne ale platí, že:
1. Príjem lepku u zdravého jedinca by nemal vyvolávať žiadne problémy,
2. Je výhodnejšie preferovať fermentované zdroje lepku (ľahšie sa trávia a sú menšou záťažou aj pre imunitu),
3. Zdravotné komplikácie nevyvoláva lepok samotný, ale v kombinácii s ďalšími zložkami v strave – aj toto je individuálne, najčastejšie sa ale prezentuje dlhodobý prebytok cukru, prevaha ultrasprocesovaných potravín v jedálničku a vplyv niektorých aditív v potravinách. V celkovom súčte sú tieto faktory natoľko veľkú záťažou pre imunitný systém, že vedú k vzniku autoimunitných reakcií.

Témy:  Lepok   Štítna žľaza 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi