Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň.
Kolegyňa po vypití tureckej kávy pravidelne jej aj zvyšný lógr. Ďalej som sa tiež stretla s konzumáciou celých kávových zrniek ako súčasť španielskeho drinku. Nie je to príliš veľký šok pre organizmus (napr. kvôli vysokej koncentrácii kofeínu alebo aj z iných dôvodov)? Prípadne môže mať konzumácia logru nejaký pozitívny účinok? Ja ho totiž používam skôr na hnojenie kvetov :D.
Ďakujem za odpoveď.
Kávová sadlina je odpad, a ako s takým by sa s ňou malo aj zaobchádzať. Jej konzumáciu považujte za zdravotne rizikovú, v pravidelných dávkach či vyššom množstve môže z dôvodu vyššej koncentrácie niektorých látok podráždiť sliznicu tráviaceho traktu. Odborná literatúra uvádza aj schopnosť zvýšiť hladinu celkového aj LDL cholesterolu, za toto nesú zodpovednosť látky cafestol a kahweol.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.