Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
kde je hranica medzi redukčnú diétu a trvalým spôsobom stravovania? Pokiaľ ženy, často vo veku od cca 40-50 rokov bojujú s niekoľkými kilami navyše, môže ísť napríklad o 2-5 kíl, nie o silnú nadváhu. Snažia sa redukovať napríklad tuk ukladajúci sa často v oblasti brucha. Je na mieste nastúpiť na redukčný režim? Alebo už trvalo obmedzovať príjem sacharidov aj v prípade vysokosacharidového spôsobu stravovania?
Veľmi ďakujem.

V takých situáciách záleží na tom, ako definujete redukčný režim. Ten môžete vnímať ako kaloricky reštriktívny, tzn. prístup postaviť na nastavenie zápornej energetickej bilancie po obmedzenú dobu a manipulácia s energetickými substrátmi (sacharidy, tuky), čím sa budete snažiť cez čísla riadiť správanie metaboizmu.
Súčasne ale môžete "len" upraviť jedálničke v zmysle preferencie kvalitných (priemyselne nesprocesovaných) potravín, kontroly glykemických hodnôt stravy, zaistenia dostatku bielkovín a zvýšeného príjmu vlákniny a rešpektovania pravidiel striedmosti. Metabolizmus sa v danej situácii bude prispôsobovať novým podmienkam a začne reagovať postupným vrátením sa k svojej (geneticky danej) prirodzenej hmotnosti. Vzhľadom na to, že každému vyhovuje iný prístup, si netrúfnem povedať, ktorá z týchto dvoch základných ciest je tzv. lepšia či výhodnejšia, fungujú ale obe.

Témy:  Chudnutie   Redukčná diéta 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi