Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
dá sa povedať, že „metabolické požiadavky“ z pohľadu makrobiotiky sa dajú prepojiť s pohľadom „metabolických typov“ Rogera Williamsa? Podľa tohto vedca existujú 3 typy: 1. bielkovinový, 2. zmiešaný a 3. sacharidový. Súdim správne, že aj podľa makrobiotiky teda typ bielkovinový bude najviac jang, pretože tieto typy spaľovačov potrebujú v strave viacero bielkovín a nasýtených tukov, než napr. zmiešané a sacharidové typy? Pýtam sa na to z dôvodu, pretože som vysledovala, (som na rozmedzí bielkovinového a zmiešaného typu a som dojčiaca mamička, ktorá je doma s 2 deťmi a počas dňa takmer neposedím - veľké množstvo anaeróbneho pohybu - lietam za deťmi :D, v noci častejšie prerušovaný spánok kvôli dojčeniu - teda ma tieto okolnosti asi "hádžu" viac do jang, zároveň ale vedome pracujem s upokojovaním vnútra), že dlhodobejšie ma zasýti iba tučnejšia strava (ideálne nasýtená forma tukov) a prítomnosť väčšej porcie bielkovín, pokiaľ to tak nie je, rýchlo vyhladnem a je prítomný pocit nezasýtenia aj bezprostredne po jedle a následnej únavy, pokiaľ sa napr. obed skladá iba z obilnín, strukovín, zeleniny a nenasýtených tukov. Dá sa toto riešiť častejším zaraďovaním mäsa či rýb napr. každý druhý deň alebo k pokrmu z obilnín, strukovín, zeleniny pridať napr. maslo, smotanu, syr, kokos. mlieko - teda istú formu nasýtených tukov?
Vopred ďakujem za odpoveď :)
Pri hľadaní spoločných kritérií metabolického typovania pri alternatívnych smeroch (filozofiách) a vedeckom prístupe nikdy nenájdete kompletnú zhodu. Technicky to ani nie je možné, pretože každý prístup vychádza z iného uhla pohľadu na realitu. Faktom ale je, že niektoré prvky sú spoločné, takže to, čo opisujete, dáva z nemalej časti zmysel. Trochu len upravím niektoré úvahy:
1. Straviteľnosť a metabolická záťaž pri nasýtených a nenasýtených tukoch je prakticky rovnaká. Vzniká tak otázka, čo znamená, že vás zasýti tučnejšia strava s nasýtenými tukmi, väčšinou sa záťaž na trávenie spája s prítomnosťou bielkovín, a to prevažne živočíšneho pôvodu.
2. Starostlivosť o deti v domácnosti nie je záťaž anaeróbneho rázu (tá je spojovaná s tepovou frekvenciou presahujúcou anaeróbny prah, čo s deťmi doma nedosiahnete s výnimkou systematického cvičenia). Popisovaná záťaž je primárne psychického rázu, štandardne v kombinácii prolongovaného stresu a opakovaných krátkodobých emočných výlevov (v poňatí makrobiotiky sa jedná o prevahu jin), čo samozrejme vyvolá špecifické nároky na metabolizmus v podobe potreby jesť buď ťažšie jedlá (u bielkovín jang, v prípade tukov jin), alebo naopak rýchlo stráviteľné pokrmy (najčastejšie sladké = jin) - záleží na to, aká forma záťaže a po akú dlhú dobu prevažuje. 3. Makrobiotická filozofia vychádza z presvedčenia, že najúčinnejšia forma manipulácie s metabolizmom je postavená na jednoduchej snahe viesť ho k rovnováhe skrze používanie faktorov, ktoré považuje za homeostatické. To obnáša koncepciu stravy, ktorá vykazuje energetickú rovnováhu s menším podielom faktorov zodpovedajúcim metabolickej individualite. Príklad: V klasickom makrobiotickom jedálničku mierne navýšite podiel jang faktorov (rýb) a náročnejšie stráviteľných potravín (strukoviny, orechy, semená). Dôjde k posunu, kedy zvýšená záťaž na tráviaci trakt (jang) bude vyrovnávať emočné napätie (jin). Postupujte opatrne, nie je výhrou hneď skraja posunúť jedálniček do extrému...
Témy: Chudnutie Makrobiotika
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.