Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcem sa opýtať na význam lisovania ovocných či zeleninových štiav. Mám za to, že je lepšie skonzumovať danú potravinu celú kvôli nasýteniu, jej obsahu vlákniny a maximálnej využiteľnosti antioxidantov, ktoré už lisovaním ubúdajú. Radšej zjem 3 mrkvy, jablko a 6 reďkoviek denne, než z nich lisovať šťavu a zvyšok vyhodiť.
Prosím o názor.

Lisovanie ovocných a zeleninových štiav má svoje výhody aj nevýhody. Na jednej strane je pravda, že pri lisovaní dochádza k odstraňovaniu vlákniny a niektorých antioxidantov. Na druhej strane však lisovanie umožňuje ľahší a rýchlejší príjem väčšieho množstva ovocia a zeleniny. Platí, že na jednotku objemu aj hmotnosti obsahujú šťavy oveľa väčšiu koncentráciu živín. Lisované šťavy treba vnímať ako zmysluplný doplnok, ktorý umožní prirodzenou cestou zvýšiť príjem antioxidantov, vitamínov i minerálnych látok. V praxi to znamená, že je výhodné na štandardnú konzumáciu ovocia a zeleniny ešte navyše pridať aj šťavy z nich lisované.

Témy:  Antioxidanty   Vláknina 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi