Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcem sa opýtať na význam lisovania ovocných či zeleninových štiav. Mám za to, že je lepšie skonzumovať danú potravinu celú kvôli nasýteniu, jej obsahu vlákniny a maximálnej využiteľnosti antioxidantov, ktoré už lisovaním ubúdajú. Radšej zjem 3 mrkvy, jablko a 6 reďkoviek denne, než z nich lisovať šťavu a zvyšok vyhodiť.
Prosím o názor.
Lisovanie ovocných a zeleninových štiav má svoje výhody aj nevýhody. Na jednej strane je pravda, že pri lisovaní dochádza k odstraňovaniu vlákniny a niektorých antioxidantov. Na druhej strane však lisovanie umožňuje ľahší a rýchlejší príjem väčšieho množstva ovocia a zeleniny. Platí, že na jednotku objemu aj hmotnosti obsahujú šťavy oveľa väčšiu koncentráciu živín. Lisované šťavy treba vnímať ako zmysluplný doplnok, ktorý umožní prirodzenou cestou zvýšiť príjem antioxidantov, vitamínov i minerálnych látok. V praxi to znamená, že je výhodné na štandardnú konzumáciu ovocia a zeleniny ešte navyše pridať aj šťavy z nich lisované.
Témy: Antioxidanty Vláknina
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.