Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcem sa opýtať, či po cvičení naštartujú anabolické procesy iba bielkoviny? Má rovnaký efekt ako ovocie aj proteínový prášok alebo aminokyselinový nápoj?
Ďakujem
Anabolizujúce pochody v svalovom tkanive sú výsledkom súboru niekoľkých faktorov, nie iba príjmu sacharidov či bielkovín. Pokiaľ pôjdeme cestou úvah v oblasti príjmu týchto dvoch živín, vyvstane pred nami dilema, v akých objemoch kombinovať tieto dve makrozložky, v akom časovom odstupe po záťaži, v akej kvalite ... V podstate ide o to, že konzumáciou čistých sacharidov po záťaži naštartujete pochody vedúce k regenerácii glykogénu vo svaloch, navyše je to silne energiu šetriaci postup (z hľadiska náročnosti trávenia) v porovnaní so situáciou, kedy po tréningu najskôr prijmeme bielkoviny. Tie sú náročne stráviteľné, teda energeticky vyčerpávajú. Na druhú stranu štartujú anabolizujúce pochody v svalovom tkanive podporou produkcie rastového hormónu, ktorý je príjmom samotných sacharidov po záťaži naopak blokovaný. Z toho dôvodu sa hľadajú postupy, ktoré by v praxi "zabili dve muchy jednou ranou". Faktom je, že vrcholoví siloví športovci vďaka extrémnej záťaži majú natoľko zrýchlený svalový metabolizmus, že v porovnaní so svojimi rekreačnými náprotivkami nemajú problém ihneď po záťaži prijať proteínový koncentrát, ich tráviaci trakt to zvládne (= použije na regeneráciu glykogénu glykogénne aminokyselíny z proteínov). Najlepšie toto zvládajú jedinci, ktorí navyše ešte užívajú rôzne podporné prostriedky anabolizujúceho rázu (doping), keď úroveň ich metabolizmu je prakticky neporovnateľná s obyčajným človekom. Pokiaľ patríte medzi "normálne smrteľníky", ktorým nejde o trhanie svetových rekordov, odporučil by som všeobecne preferovaný (a súčasne vcelku prirodzený) postup, kedy najprv po záťaži prijmete jednoduché a rýchlo stráviteľné sacharidy (napr. z ovocia), po niekoľkých desiatkach minút (20 -40) potom hlavnú porciu jedla s dostatkom dobre stráviteľných bielkovín. Určitou formou kompromisu sú tzv. gainery, ktoré všetko zlučujú. Ich nevýhoda ale spočíva v prítomnosti aditív a množstve synteticky vyrobených živín (napr. vitamíny, antioxidanty).
Témy: Bielkoviny Ovocie Anabolické procesy
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.