Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcela by som sa prosím opýtať ako veľmi sa máčaním zníži obsah minerálnych látok napr. z mandlí? Lebo to je vlastne princíp výroby mandl.mlieka, že sa všetky cenné látky vymáčajú do vody, tj mlieka.
Ďakujem
Mandle sú jedným z najbohatších zdrojov fytátov. Tieto antinutričné látky sú pomerne termostabilné a majú schopnosť viazať niektoré minerály do ťažko rozložiteľných komplexov. Namáčaním mandlí sa teda príliš veľa minerálov do vody neuvoľní, to isté platí aj pre tepelnú úpravu (v oboch prípadoch sa jedná o jednotky percent, ktoré sú týmito procesmi uvoľnené). Omnoho účinnejšia je fermentácia, klíčenie (toto sa pri mandliach nepoužíva), prípadne kombinácia dlhšej tepelnej úpravy pri vyššom tlaku. Pri výrobe mandľového mlieka je tak potrebné rozlišovať komerčne vyrábané produkty a mlieka vyrábané v domácich podmienkach, kde sa výrazne líši výsledný obsah všetkých živín. V prípade domácej výroby je vhodné mandle lúpať, následne namáčať, tepelne upraviť, rozmixovať a scediť – to všetko s cieľom znížiť podiel fytátov a súčasne zaistiť čo najväčší podiel makro i mikroživín.
Témy: Chudnutie Minerálne látky
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.