Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na obdobie zavádzania prvých príkrmov (uvažujme 5. -6. mesiac) as tým spojené obmedzovanie dojčenia. Prvé príkrmy (keď sa jedná klasicky o rôznu zeleninu) nie sú ešte kompletné jedlá, čo sa týka prísunu makroživín a minerálov. Koľko by malo teda zostať denne v jedálničku dieťaťa materského (umelého) mlieka, aby malo dieťa dostatok živín a minerálov? Aký by mal byť pomer príjmu/množstva zavádzanej stravy a materského mlieka napríklad od tých 6. mesiacov do 1 roka?
Ďakujem

Moderná výživa má prirodzenú tendenciu pristupovať k stravovaniu systematicky, štandardne prezentuje nasledujúci postup rozdelený do niekoľkých fáz:
V prvej fáze sa podáva jednodruhové ovocné alebo zeleninové pyré (najlepšie jablká, banány, hrušky, tekvica, mrkva, hrášok), každý nový druh je vhodné zaradiť s odstupom 3 – 4 dní. Tieto pokrmy by sa nemali prisladzovať.
V druhej fáze sa postupne zaraďujú viaczložkové ovocné, zeleninové a mäsovo-zeleninové príkrmy až do stavu, keď dieťa má príkrm s mäsom 6x týždenne (1x týždenne je možné mäso nahradiť vareným sliepkovým žĺtkom). V priebehu 2 – 3 týždňov sa tak nahradí 1 mliečna porcia dávkou príkrmu s objemom 50 – 200 g.
V tretej fáze (štandardne počas 7. mesiaca) sa nahrádza druhá mliečna porcia ovocno-mliečnym príkrmom (používa sa nesladený jogurt, minimálne do konca 12.mesiaca sa vyhýbajte tvarohu).
Vo štvrtej fáze (8. mesiac) sa tretia mliečna dávka nahrádza mliečnou kašou. Bežne sa odporúča použiť bezlepkový zdroj, aj keď sa vedú diskusie okolo výhodnosti manipulácie so zdrojmi lepku v priebehu tzv. imunologického okna.
Posledná fáza zahŕňa zaraďovanie príkrmov s obsahom cestovín.

Tento postup je ale rámcový, dôležité je reflektovať na potreby dieťaťa, ktoré sú silne individuálne.

Témy:  Chudnutie   Dojčenie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi