Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na melasu a Váš názor na ňu. Pochopila som, že je výhodná z hľadiska obsahu železa, vápnika a horčíka. Zaujímalo by ma, či tepelná úprava nejako znehodnocuje tieto minerály? Či je vhodné ju používať v malom množstve namiesto všetkých sladidiel? Ja som skončila pri mede a melase. Tieto dve sa mi javia ako optimálne, občas siahnem po čakankovom sirupe, ale tam tiež si musí človek postrážiť, aby tam nebol karamel a ďalšie veci.

Kuchynská tepelná úprava môže znehodnotiť minerálne zloženie výrobku maximálne v tom, že príliš vysoké teploty spôsobia rozklad látok, na ktoré sú prvky viazané, samotná štruktúra minerálu ale zostane neporušená. V takejto situácii sa môže zmeniť využiteľnosť prvku. Melasu považujte za nutrične veľmi výhodné sladidlo, ktorého špecifikom je predovšetkým chuť, ktorá nie každému bude vyhovovať. Ak chcete, aby sladidlá boli neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička, opreferujte predovšetkým melasu spoločne s medom a čakankovým sirupom, z nutričného a zdravotného hľadiska patrí medzi najvýhodnejšie.
Pri výbere čakankového sirupu vždy riešte jeho zloženie, ideálny je čistý extrakt z koreňa čakanky bez akýchkoľvek ďalších látok.

Témy:  Sladidlá   Čakankový sirup 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi