Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na informáciu, že by sme sa na večer mali vyhýbať tukom, pretože energia bude uložená do tuku. V dnešnej dobe sa ale vedie teória, že telu je v podstate jedno kedy a aké živiny prijíma, teda stačí iba zachovať správny pomer živín. Môžem sa opýtať, podľa čoho sa teda orientovať?
Vždy rozlišujte všeobecne prezentované informácie a osobné skúsenosti, ktoré máte vypozorované z dlhodobého ovplyvňovania metabolických dejov pomocou úpravy stravovania. Všeobecne platí, že je výhodnejšie mierne navyšovať podiel tukov voči sacharidom, pretože takto znižujete negatívny vplyv výkyvov krvnej glykémie na ukladanie energie do zásobných tukov, čo je časovo veľmi rýchly proces. U športovcov je navyše potrebné rešpektovať fakt, že zvýšená fyzická aktivita zrýchli metabolické pochody, teda aj potrebu získavať energiu rýchlejším spôsobom, kde sa potom komplexné sacharidy ukazujú ako výhodnejší zdroj (pri vysokosacharidovom spôsobe stravovania). Aj v týchto prípadoch je ale potrebné hľadať rovnováhu a nenechať situáciu zájsť do extrému v podobe výrazného zníženia tukov voči sacharidom v celodennej koncepcii jedálnička. Pokiaľ je cieľom úprav stravovania redukcia tukových zásob, prípadne aspoň kontrola hmotnosti v zmysle snahy o nenaberanie zásobného tuku, je vždy výhodné obmedzovať vo večerných hodinách podiel sacharidov, súčasne si ale dávať aj pozor na zbytočne vysoké zastúpenie tuku v jedle, čo býva pomerne častý jav z dôvodu buď skrytého tuku v potravinách, prípadne samotnej konzumácie tučnejších potravín (typické sú napr. syry s vysokým podielom tuku). Tuk pri konzumácii jedla neovplyvňuje priamo krvnú glykémiu, teda sa nijako výrazne nepodieľa na pocite zasýtenia, takže potom hrozí riziko, že prijmete viac energie, než by ste v rámci sledovania vlastnej energetickej bilancie naozaj potrebovali. Výsledkom v dlhodobej perspektíve bude postupný a nenápadný nárast objemu tukových zásob.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.