Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či by napríklad pomohlo nechať pár dní deti piť podľa vlastnej potreby, že potom budú smädné a začnú viac piť aj obyčajnú vodu? Mám deti 5 a 2 roky a keby som ich furt nenaháňala, tak za deň vypijú ani nie 200ml. Niečo iné je, keď im urobím šťavu alebo džús, to vypijú pohár na posedenie. Alebo keď majú horúčkovité ochorenie alebo v lete, kupujem im ochutené detské vody (kubík, hello). To mám istotu, že vypijú tých 700ml za deň. Ale predpokladám, že tie konzumovať tiež nie je úplná výhra.

Z dôvodu sladkej chuti deti vypijú vždy viac sladených tekutín ako nesladených, je to podmienené pomerne silným emočným vzťahom k sladkej chuti a súčasne fyziologicky reakciami na množstvo krvného cukru, ktorý má vplyv na mozgovú chémiu. Dieťa v rámci svojho vývoja prechádza čiastkovými fázami, v ktorých zbiera skúsenosti, toto je absolútne dôležité pre jeho budúci život. Nemá preto zmysel ho úplne izolovať od sladkostí, na stranu druhú je súčasne potrebné ich príjem systematicky kontrolovať. Ako rodičia nesieme morálnu i právnu zodpovednosť za ich výchovu a vzdelávanie, k tomu patrí aj prístup v oblasti stravovania. Z toho vyplýva, že jednoducho treba kontrolovať aspoň základné veci, vždy ale tak, aby tento proces nevzbudzoval v dieťati zbytočný stres. Objem prijatých tekutín tak nie je nutné merať úplne presne. Pokiaľ už súčasťou pitného režimu musia byť aj sladené nápoje, vždy preferujte riedené lisované šťavy - máte u nich istotu, že neobsahujú aditíva a neriskujete pridané sladidlá navyše. V celkovom súčte by ale vždy mala prevažovať čistá voda.
Vzhľadom na to, že dieťa nemá vyvinuté potné žľazy na rovnakej úrovni, ako dospelí, nereaguje s rovnakou citlivosťou na pocit smädu ako dospelý jedinec, na stranu druhú ani nedochádza k väčším stratám tekutín. Deti preto nechajte piť taký objem tekutín, o ktorý si samy povedia, v prípade nutnosti ich občas vyzvite k vyššiemu príjmu. Nikdy z toho ale nerobte "strojový" systém, akákoľvek forma nátlaku na dieťa sa do budúcnosti môže vypomstiť (poukazuje sa na neustále rastúci počet adolescentov postihnutých poruchami príjmu potravy).

Témy:  Chudnutie   Voda 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi