Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, ako v praxi spoznáme, že klient má rýchly, stredný, pomalý metabolizmus?
Ďakujem za odpoveď.

Na prvý pohľad toto nespoznáte. Určiť metabolický typ je zložité, pretože neexistuje len jedna metóda, treba kalkulovať s radom faktorov. V praxi sa treba zmieriť s tým, že táto nejednoznačnosť komplikuje snahu o cielenú a presnú manipuláciu s metabolizmom pomocou stravovania, čo je ale v poriadku, pretože to odráža sofistikovanú komplexnosť správania živých systémov, ktoré sa vyvíjali po stámilióny rokov.
Na určenie metabolického typu (vrátane ich jednotlivých prejavov, teda aj rýchlosti) sa preto bežne používa kombinácia rôznych metód. Pri snahe určiť rýchlosť metabolizmu je potrebné rozlišovať, o akú rýchlosť ide.
V základe sa hodnotí:

1. Rýchlosť tvorby energie (napr. na základe analýzy prvkov z vlasov podľa pomeru Ca/P, prípadne analýzou črevnej mikrobioty zistením zastúpenia kľúčových kmeňov mikroorganizmov fermentujúcich viac tuky alebo naopak sacharidy),

2. Efektivita tráviaceho traktu (produkcia enzýmov, črevná peristltika, vstrebávanie živín),

3. Nervosvalová koordinácia (pri analýze prvkov napr. pomer Ca/Mg),

4. Aktivita žliaz s vnútornou sekréciou (vrátane fukncie štítnej žľazy - pri analýze prvkov napr. Ca/K, štandardne potom endokrinologické vyšetrenia).

Do hodnotenia navyše vstupuje faktor genetiky (vrátane somatotypu) aj epifenetických vplyvov. V praxi je dôležité používať metódy, ktoré sú dobre dostupné, a súčasne zbytočne neriešiť fakt, že výsledok hľadania nebude stopercentne vypovedajúci (= presný).

Témy:  Chudnutie   Metabolizmus 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi