Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň.
Často sa spomína zásadný negatívny vplyv mikrovlnného ohrevu potravín na jej kvalitu. Do akej miery je toto opodstatnené? Druhá otázka smeruje k vareniu strukovín. Niekto do hrnca pridáva sáčok čierneho čaju, iný trochu jedlej sódy (potvrdzujem, že cícer sa s jedlou sódou nádherne rozvaril a hummus bol ako v bufete v Ammáne), vraj že sa tým mení ph vody, čo by malo prispieť k rýchlejšiemu/dôkladnejšiemu rozvareniu. Čo je na tom pravdy?
Ďakujem.

1. Mikrovlnné žiarenie rozkmitá molekuly vody v potravine, tento proces môže spôsobiť rozklad niektorých nutričných látok, riešia sa tak predovšetkým vitamíny a fytochemické zložky.

2. Zmena pH má schopnosť zmeniť štruktúru potraviny - použitie jedlej sódy zvyšuje pH a výsledná zmena chuti je celkom zreteľná. Z nutričného hľadiska sa ale tento postup neodporúča, pretože sóda ničí vitamíny B komplexu v strukovinách – záleží teda na tom, či dáte prednosť chuti alebo naopak nutričnej hodnote výslednej potraviny.

Témy:  Chudnutie   Mikrovlnný ohrev 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi