Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
aký je váš názor na knihu Super jedlo pre super deti. Pre mňa sú to dosť prevratné myšlienky a neviem ako s nimi naložiť. Doteraz som verila, že strava má byť založená na obilninách, strukovinách, zelenine a ovocí, menšie množstvo rýb a mäsa teda aspoň pokiaľ ide o deti. Pretože u detí nikdy nie je dobré skúšať nejaké viac obmedzujúce diéty. O to väčšie je pre mňa prekvapenie, keď táto kniha naopak vyzýva na uprednostnenie mäsa a tukov a naopak obmedzenie obilnín. Práve teraz chcem začať zaraďovať príkrmy u svojho druhého syna a neviem k čomu sa prikloniť. Oboje argumenty mi znie logicky a presvedčivo. (ako pre vysokosacharidovú stravu, tak pre low carb diét). Skúsenosť s prvým synom, kedy som začala hlavne obilninami, zeleninou a ovocím je taká, že syn veľmi trpel na nadúvanie a teraz v 5 rokoch stále vyžaduje nejakú mňamku (teda nejakú podobu cukru či už vo forme chleba, ovocia, kaše..), jednoducho stále má chute a je z neho závislák na týchto veciach. Stalo sa to čoho som sa chcela vyvarovať a teraz sa to snažím napraviť. Nerada by som ale zašla do druhého extrému.
Veľmi ďakujem za radu
Myšlienka prezentovaná v knihe má svoju logiku a zmysel, pretože jedným z najväčších problémov v modernej výžive je stále rastúci podiel priemyselne spracovaných sacharidov v jedálničku. Je tak prirodzené, že sa heldajú cesty, ako tento trend zvrátiť, a low carb tak vyzerá ako optimálne riešenie. V princípe sa jedná o dobrú cestu, a to v zmysle vyhýbania sa neprirodzeným potravinám, čo potom môže často vyzerať ako snaha o návrat k strave lovcov a zberačov, o ktorej potom na stranu ďalšiu môžeme diskutovať, v akom rozsahu má dnes zmysel. Pravdou však je, že v strave malých detí je prebytok sacharidov a mal by sa korigovať. V súčasnej dobe vieme, že organizmus má určité požiadavky na príjem základných živín, a tých sa treba držať. Tzn. vždy najprv v strave kontrolujte množstvo bielkovín, u ktorých je nebezpečný deficit, ale aj prebytok. Až potom hľadajte pomyselnú rovnováhu medzi pomermi energetických substrátov, teda sacharidov a tukov. A to tak, že kľúčová je kvalita surovín, tzn. eliminácia priemyselne spracovaných tukov a sledovanie podielu cukrov, ktoré by mali pochádzať iba z ovocia a zeleniny. Na základe pomeru makrozložiek nastavíte energetickú bilanciu a základ teórie budete mať splnený. Pri prevode do praxe ale zistíte, že narážate na prirodzené reakcie detí v podobe získavania životných skúseností (hľadanie toho, čo im chutí, prípadne čo ich telo aktuálne potrebuje viac), ktoré formujú ich osobnosť a prístup k jedlu. Nutričný výsledok potom bude trochu niekde inde, než bol pôvodný plán, a je to tak v poriadku, nesmiete sa tým nechať vykoľajiť. To najlepšie, čo pre malé dieťa môžete urobiť, je zaistiť kvalitné (= prirodzené) potraviny v čo najširšom spektre variantov a dať dieťaťu možnosť voľby. S ohľadom na fakt, že prirodzene inklinujeme k sladkej chuti, nie som presvedčený, že dieťa samo od seba v takom veku automaticky prejde na striktný low carb, a súčasne ani v situácii absencie nezdravých sladkostí nebude mať možnosť preferovať dominantne sladké jedlá a vytvárať si tak do budúceho života zúfalo nesprávne návyky. Sledujte hlavne to, aby v jedálničku boli k dispozícii zdroje bielkovín, vápnika, železa a omega-3, tzn. určitý podiel živočíšnych potravín by tu byť mal. Pokiaľ budete v rámci tohto prístupu sledovať nutričnú charakteristiku výživy dieťaťa, zistíte, že múdrosť prezentovaná v uvádzanej knihe sa síce tvári ako low carb (z pohľadu porovnania s konvenčným jedálničkom jednoznačne áno), pomery sacharidov a tukov ale stále budú v prospech sacharidov, tzn. v princípe sa stále bude jednať o vysokosacharidovú koncepciu.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.