Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
aktuálne v kuchyni používam repkový olej Manka, kde je napísané za studena lisovaný, šetrne rafinovaný, na použitie v teplej i studenej kuchyni. Dá sa teda povedať, že je to taká univerzálna forma oleja, ktorou sa neurobí chyba ako v studenej, tak teplej kuchyni? Chápem ale, že tento olej asi nebude vhodný na vyprážanie?
Ďakujem za odpoveď :)

Repkový olej je v zmysle pomeru zastúpených mastných kyselín rozumnou (= univerzálnou) voľbou. Obsahuje nízky podiel nasýtených tukov, nevykazuje zbytočný prebytok omega-6 a vďaka vysokému dymovému bodu je možné ho použiť aj pre vyššie teploty. Ako každý iný aj tento tuk má svoje limity, pri vyprážaní je potrebná opatrnosť a neprepáliť ho.

Témy:  Vyprážanie   Repkový olej 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi