Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
aktuálne v kuchyni používam repkový olej Manka, kde je napísané za studena lisovaný, šetrne rafinovaný, na použitie v teplej i studenej kuchyni. Dá sa teda povedať, že je to taká univerzálna forma oleja, ktorou sa neurobí chyba ako v studenej, tak teplej kuchyni? Chápem ale, že tento olej asi nebude vhodný na vyprážanie?
Ďakujem za odpoveď :)
Repkový olej je v zmysle pomeru zastúpených mastných kyselín rozumnou (= univerzálnou) voľbou. Obsahuje nízky podiel nasýtených tukov, nevykazuje zbytočný prebytok omega-6 a vďaka vysokému dymovému bodu je možné ho použiť aj pre vyššie teploty. Ako každý iný aj tento tuk má svoje limity, pri vyprážaní je potrebná opatrnosť a neprepáliť ho.
Témy: Vyprážanie Repkový olej
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.