Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň.
1) Sú antinutričné látky v zemiakoch dôvodom, prečo sa na ich varenie odporúča pridávať rascu?
2) Ďalej je spomenuté odporúčanie nekonzumovať vodu, v ktorej sa zemiaky varili – mali by sa v tom prípade zemiaky do polievok ideálne variť zvlášť (a voda vyliať)?
3) Aký je obsah antinutričných látok u sladkých zemiakov (batátov) av akej miere platia tieto pravidlá aj pre ne?
Ďakujem.
1. Rasca (resp. látky v ňom obsiahnuté) nemá schopnosť rozkladať alkaloidy (primárne solanín a chaconín zastúpený v hľuzách). Kombinácia rasce so zemiakmi je tradičná z dvoch dôvodov:
- zlepšenie chuti zemiakov, ktorá sa v dôsledku dlhšieho skladovania zhoršuje,
- podpora tráviacich pochodov (rasca potláča nadúvanie).
2. Toto platí pre prípravu zemiakov, u ktorých je pravdepodobnosť vyššieho obsahu solanínu. Za normálnych podmienok toto v praxi nie je nevyhnutné.
3. Batáty neobsahujú tieto glykoalkaloidy (sú typické predovšetkým pre rod Solanum), ich konzumácia je v tomto smere zdravotne bezpečnejšia.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.