Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň.
1) Sú antinutričné látky v zemiakoch dôvodom, prečo sa na ich varenie odporúča pridávať rascu?
2) Ďalej je spomenuté odporúčanie nekonzumovať vodu, v ktorej sa zemiaky varili – mali by sa v tom prípade zemiaky do polievok ideálne variť zvlášť (a voda vyliať)?
3) Aký je obsah antinutričných látok u sladkých zemiakov (batátov) av akej miere platia tieto pravidlá aj pre ne?
Ďakujem.

1. Rasca (resp. látky v ňom obsiahnuté) nemá schopnosť rozkladať alkaloidy (primárne solanín a chaconín zastúpený v hľuzách). Kombinácia rasce so zemiakmi je tradičná z dvoch dôvodov:
- zlepšenie chuti zemiakov, ktorá sa v dôsledku dlhšieho skladovania zhoršuje,
- podpora tráviacich pochodov (rasca potláča nadúvanie).

2. Toto platí pre prípravu zemiakov, u ktorých je pravdepodobnosť vyššieho obsahu solanínu. Za normálnych podmienok toto v praxi nie je nevyhnutné.

3. Batáty neobsahujú tieto glykoalkaloidy (sú typické predovšetkým pre rod Solanum), ich konzumácia je v tomto smere zdravotne bezpečnejšia.

Témy:  Voda   Zemiaky 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi