Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Ad obsah nerozpustnej vlákniny a obilniny - sú pre deti mladšie ako 3 roky vhodné zdroje ako ovos zrno, pohánka, amarant, quinoa (je rozdiel v obsahu nerozp. vlákniny u bielej, čiernej, červenej)?

Deti v tomto veku tieto potraviny konzumovať môžu, treba ale zaistiť ich dobrú stráviteľnosť, čo obnáša:

1. Dôkladnú tepelnú úpravu celých zŕn (najlepšie v tlakovom hrnci) - treba tlakom a teplotou rozložiť štruktúru antinutričných látok a zmeniť štruktúru nerozpustnej vlákniny, ktorá sa tak stane lepšie stráviteľnou.

2. Snažiť sa kontrolovať celkové množstvo vlákniny v celodennej srave vrátane pomerov medzi rozpustnými a nerozpustnými formami.
Pokiaľ toto nezaistíte, riskujete tráviace a zažívacie problémy (plynatosť, nadúvanie...).

Zastúpenie vlákniny v jednotlivých varietach daného druhu obilniny je približne rovnaké, nemá zmysel v praxi riešiť rozdiely.

Témy:  Chudnutie   Vláknina 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi