Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Ad obsah nerozpustnej vlákniny a obilniny - sú pre deti mladšie ako 3 roky vhodné zdroje ako ovos zrno, pohánka, amarant, quinoa (je rozdiel v obsahu nerozp. vlákniny u bielej, čiernej, červenej)?
Deti v tomto veku tieto potraviny konzumovať môžu, treba ale zaistiť ich dobrú stráviteľnosť, čo obnáša:
1. Dôkladnú tepelnú úpravu celých zŕn (najlepšie v tlakovom hrnci) - treba tlakom a teplotou rozložiť štruktúru antinutričných látok a zmeniť štruktúru nerozpustnej vlákniny, ktorá sa tak stane lepšie stráviteľnou.
2. Snažiť sa kontrolovať celkové množstvo vlákniny v celodennej srave vrátane pomerov medzi rozpustnými a nerozpustnými formami.
Pokiaľ toto nezaistíte, riskujete tráviace a zažívacie problémy (plynatosť, nadúvanie...).
Zastúpenie vlákniny v jednotlivých varietach daného druhu obilniny je približne rovnaké, nemá zmysel v praxi riešiť rozdiely.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.