Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Zostávajú nejaké antioxidanty aj v kupovaných zeleninových šťavách v bio kvalite v tetrapáciách? Ako dlho po vylisovaní domácej zeleninovej šťavy je táto vysoko kvalitná?
Antioxidanty podliehajú silnej oxidácii, pri kontakte s kyslíkom či bežne sa vyskytujúcimi zdrojmi voľných radikálov ich aktivita pomerne rýchlo klesá. Všeobecne platí, že ich najväčšie množstvo sa nachádza v čerstvých zdrojoch potravín, už v samotnom okamihu lisovania šťavy sa štartujú oxidačné pochody. Celková úroveň antioxidačnej kapacity štiav sa teda odvíja predovšetkým od technológie ich výroby a spracovania, následne aj uchovávania. V domácich podmienkach je možnosť vylisovanú šťavu uschovať vo vákuovacích nádobách, k stabilite obsahu živín tiež výrazne prispieva nižšia teplota. Pri dodržaní týchto dosiahnuteľných podmienok aktivita antioxidantov klesá výrazne pomalšie, šťavu tak udržíte vo vysokej kvalite aj dlhšie ako 24 hodín.
Témy: Antioxidanty
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.