Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Zostávajú nejaké antioxidanty aj v kupovaných zeleninových šťavách v bio kvalite v tetrapáciách? Ako dlho po vylisovaní domácej zeleninovej šťavy je táto vysoko kvalitná?

Antioxidanty podliehajú silnej oxidácii, pri kontakte s kyslíkom či bežne sa vyskytujúcimi zdrojmi voľných radikálov ich aktivita pomerne rýchlo klesá. Všeobecne platí, že ich najväčšie množstvo sa nachádza v čerstvých zdrojoch potravín, už v samotnom okamihu lisovania šťavy sa štartujú oxidačné pochody. Celková úroveň antioxidačnej kapacity štiav sa teda odvíja predovšetkým od technológie ich výroby a spracovania, následne aj uchovávania. V domácich podmienkach je možnosť vylisovanú šťavu uschovať vo vákuovacích nádobách, k stabilite obsahu živín tiež výrazne prispieva nižšia teplota. Pri dodržaní týchto dosiahnuteľných podmienok aktivita antioxidantov klesá výrazne pomalšie, šťavu tak udržíte vo vysokej kvalite aj dlhšie ako 24 hodín.

Témy:  Antioxidanty 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi