Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Zostávajú nejaké antioxidanty aj v kupovaných zeleninových šťavách v bio kvalite v tetrapáciách? Ako dlho po vylisovaní domácej zeleninovej šťavy je táto vysoko kvalitná?
Antioxidanty podliehajú silnej oxidácii, pri kontakte s kyslíkom či bežne sa vyskytujúcimi zdrojmi voľných radikálov ich aktivita pomerne rýchlo klesá. Všeobecne platí, že ich najväčšie množstvo sa nachádza v čerstvých zdrojoch potravín, už v samotnom okamihu lisovania šťavy sa štartujú oxidačné pochody. Celková úroveň antioxidačnej kapacity štiav sa teda odvíja predovšetkým od technológie ich výroby a spracovania, následne aj uchovávania. V domácich podmienkach je možnosť vylisovanú šťavu uschovať vo vákuovacích nádobách, k stabilite obsahu živín tiež výrazne prispieva nižšia teplota. Pri dodržaní týchto dosiahnuteľných podmienok aktivita antioxidantov klesá výrazne pomalšie, šťavu tak udržíte vo vysokej kvalite aj dlhšie ako 24 hodín.
Témy: Antioxidanty
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.