Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Vážený pán Jelínek,
dá sa odhadnúť, ako dlho je možné uchovať čerstvo vylisovanú zeleninovú šťavu v chladničke, aby si zachovala parametre čerstvosti, pokiaľ nie je možné si lisovať denne? Rovnako tak by ma zaujímala aj „výdrž“ klíčených semienok, napr mungo, lucerna...
Ďakujem za odpoveď
U lisovaných štiav je s ohľadom na ich trvanlivosť dôležité zaistiť čo najnižšiu teplotu a zabrániť prístupu kyslíka. Optimálnym prístupom je tak ich uchovávanie vo vákuových systémoch a v chladničke – sú tak schopné vydržať aj niekoľko dní (2-3).
Pri klíčených semienkach je dôležitá teplota (nízka) a svetlo (minimum), zníži sa tak aktivita mikroorganizmov, ktoré potravinu znehodnocujú. Aj tu platí, že je rozumné ich uchovávať v chladničke, výdrž je aj mierne dlhšia, než u štiav.
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.