Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Pekný deň,
prosím vás veľakrát som počula, že med nie je vhodný pri varení či pečení, pretože je po tepelnej úprave vraj až škodlivý. Čo je na tom prosím pravdy? Je mi jasné, že tepelnou úpravou sa strácajú z neho živiny, ale teda že by bol až škodlivý?
Ďakujem

Med obsahuje široké spektrum látok, ktorých štruktúra sa mení pri odlišných teplotách. Enzýmy sú deaktivované pri teplotách okolo 40 °C, antibakteriálne zložky väčšinou od 60-80 °C. Pri pečení sa používajú podstatne vyššie teploty, táto úprava z dôvodu zachovania nutričnej hodnoty medu preto nie je úplne vhodná. Záleží ale aj na dobe pôsobenia vyššej teploty – väčšinou platí, že krátkodobý ohrev kvalitu medu neznehodnotí. Pokiaľ sa stane, že potravinu s medom pripálite, vznikajú samozrejme potenciálne karcinogénne látky (v mede aj potravine medom sladené).

Témy:  Med 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi