Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
zaujíma ma Váš názor na krátke niekoľko týždňové očistné kúry na surovej strave začiatkom jari. Majú podľa Vás liečivý a očistný charakter? Alebo má možno väčší zmysel robiť si takýto deň raz týždenne?
Ďakujem.

Tieto manipulácie so stravou je vždy rozumné riešiť v kontexte s konkrétnou situáciou. Pokiaľ jedinec dlhodobo dodržiava základné pravidlá racionálneho stravovania, väčšinou nemá vnútornú potrebu pracovať s detoxikačnými technikami, prípadne ani tieto nie sú nijako zvlášť potrebné. V situácii dlhodobo konzumovanej konvenčnej (západnej) stravy už je ale situácia iná, v základe má zmysel sa snažiť pracovať s rôznymi očistnými kúrami. Z hľadiska prirodzenosti majú najväčší zmysel práve v priebehu jari, štandardne s tým pracujú alternatívne prístupy (TČM, Ayurveda).
Vitariánstvo sa na teoretickej báze javí ako zmysluplný krátkodobý prístup, buďte ale pri jeho praktizovaní opatrní – najväčším rizikom je výrazné navýšenie príjmu vlákniny, tepelne nespracovanej stravy a s tým aj antinutričných látok. Aj krátkodobá manipulácia môže byť u citlivejších jedincov zdravotne riziková (poškodenie črevnej sliznice a pod.). Očistné kúry je rozumné vykonávať pravidelne, začínajte najlepšie pri systéme jedného dňa za týždeň, rozumnejšie mi pripadajú čiastočné pôsty (napr. s lisovanými šťavami) - toto je ale všeobecný tip, vždy je vhodné k detoxu pristupovať individuálne (treba zvážiť zdravotnú situáciu a potencialnu rizikovosť takého postupu).

Témy:  Očistná kúra 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi