Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
všimla som si, že pečivo, ktoré sa predáva v reťazcoch, má vo svojom zložení uvedený vitamín C. Zaujímalo by ma, z akého dôvodu sa tak deje a či sa tento z môjho pohľadu nešvár týka pečiva všeobecne.
Ďakujem vopred za odpoveď.
Pri priemyselnej výrobe pečiva sa vitamín C (kyselina askorbová) skutočne používa, a to hneď z niekoľkých dôvodov: 1. Prvým je jej schopnosť urýchľovať proces zrenia múky. Po rozomletí zŕn na múku sa štartujú enzymatické reakcie štiepiace škroby na cukry, tento proces nejaký čas trvá. Vďaka vitamínu C je možné múku na výrobu cesta použiť skôr. 2. Vitamín C je silný antioxidant, pomáha tak predlžovať trvanlivosť skladovanej múky. 3. Pri kontakte s kyslíkom (pri hnetení cesta) dochádza k oxidácii vitamínu C. Takto vzniknuté látky majú schopnosť spevniť štruktúru cesta a zabrániť jeho prekysnutiu - pokiaľ cesto prekysne, dôjde k oslabeniu štruktúry steny a pri kysnutí tak unikajú bublinky plynu vzniknuté fermentáciou. Vo výsledku by došlo k výraznému zmenšeniu objemu pečiva (nebolo by tak nadýchané, čo je faktor, kvôli ktorému si pečivo kupuje prevažná väčšina ľudí). Je otázkou do diskusie, či sa jedná o nešvár, pretože vitamín C sa pri pečení rozkladá (jeho bod rozpadu je okolo 170 ° C), takže v konzumovanom pečive v podstate žiadna kyselina askorbová už nie je (z tohto dôvodu výrobcovia pečiva ani nemusia obsah tejto látky uvádzať na etikete produktu).
Témy: Vitamín C
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.