Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň.
Mám trochu neporiadok v tom, ktoré mliečne výrobky ešte patria medzi fermentované a ktoré nie. Ak pominiem jasné jogurty, kyšky a acidka... Skyr fermentovaný je. Tvaroh? Čersté syry? Zrejúce syry?

Fermentovaný výrobok je taký, ktorý prešiel fermentáciou (zrením), pri jeho zaradení je tak potrebné vedieť niečo o spôsobe výroby, tzn. či boli použité fermentačné kultúry alebo prirodzený proces zrenia, alebo nie. Použitie fermentačných kultúr by malo byť uvedené na etikete výrobku, takže informácia dostupná je, v tomto smere by nemal byť problém mliečny výrobok zaradiť.
Skyr fermentovaný je, tvaroh všeobecne nie, ale vyrábajú sa aj fermentované druhy.
Syry sa vyrábajú zrážaním mlieka pomocou syridla alebo kyseliny mliečnej, záleží potom na výrobcovi, aký druh syra chce vyrobiť - väčšina podliehajú pocesu zrenia, teda vplyvu použitých baktérií či ušľachtilých plesní.
Väčšinou nezrejú (= nefermentujú) čerstvé syry (mozzarella, feta) a syry tavené.
Na všeobecnej úrovni je to ale zložitejšie, pretože technicky vzaté už pri úprave mlieka, jeho syrení, formovaní a lisovaní prebieha predbežné zrenie pomocou tzv. primárnych kultúr (mikroorganizmov prirodzene obsiahnutých v potravine), ktoré ovplyvňuje štruktúru a konzistenciu výrobku.

Témy:  Mliečne výrobky 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi