Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
rok sa stravujem ako vegetariánka a vo výnimočných prípadoch si dám mäso, cca 6x za rok. Tento smer lakto-ovo vegetariánstva som vnímala ako zdravší spôsob stravovania. Môj pohľad na tento smer má vďaka Vám aj iné uhly pohľadu a preto by ma zaujímalo aké by malo byť zloženie stavy v prípade, že by som zaradila mäso späť do svojho jedálnička 2x týždenne. Prípadne je to dostačujúce alebo by ste sa prikláňali skôr každý druhý deň? Je potom dôležité stále dopĺňať B12 a Omega? Mäso by som chcela mať obmedzené, ako z dôvodov etických as ohľadom na našu planétu, tak aj z dôvodu, že rastlinná strava mi chutí viac, ale prioritou je jedálniček, ktorý bude prospievať môjmu zdraviu. Ako by vyzerala výživová pyramída? Veľmi ďakujem za odpoveď

Pokiaľ vám ide len o B12 a O3, tak tieto bezproblémovo doplníte suplementáciou, nie je nevyhnutné sa nútiť do konzumácie niečoho, čo je proti vášmu presvedčeniu. Navyše vajcia a mliečne výrobky poskytnú určité množstvo týchto živín, teoreticky by ste tak strádať nemali. Iná situácia je pri vegánstve, kde vylúčenie živočíšnych produktov spôsobí absenciu mnohých živín.
Vo vzťahu k konzumácii mäsa sa dnešné odborné pohľady zhodujú, že priemerný jedinec by nemal nutrične trpieť v situácii, keď má mäso na tanieri 1-2x týždenne.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi