Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
rok sa stravujem ako vegetariánka a vo výnimočných prípadoch si dám mäso, cca 6x za rok. Tento smer lakto-ovo vegetariánstva som vnímala ako zdravší spôsob stravovania. Môj pohľad na tento smer má vďaka Vám aj iné uhly pohľadu a preto by ma zaujímalo aké by malo byť zloženie stavy v prípade, že by som zaradila mäso späť do svojho jedálnička 2x týždenne. Prípadne je to dostačujúce alebo by ste sa prikláňali skôr každý druhý deň? Je potom dôležité stále dopĺňať B12 a Omega? Mäso by som chcela mať obmedzené, ako z dôvodov etických as ohľadom na našu planétu, tak aj z dôvodu, že rastlinná strava mi chutí viac, ale prioritou je jedálniček, ktorý bude prospievať môjmu zdraviu. Ako by vyzerala výživová pyramída? Veľmi ďakujem za odpoveď
Pokiaľ vám ide len o B12 a O3, tak tieto bezproblémovo doplníte suplementáciou, nie je nevyhnutné sa nútiť do konzumácie niečoho, čo je proti vášmu presvedčeniu. Navyše vajcia a mliečne výrobky poskytnú určité množstvo týchto živín, teoreticky by ste tak strádať nemali. Iná situácia je pri vegánstve, kde vylúčenie živočíšnych produktov spôsobí absenciu mnohých živín.
Vo vzťahu k konzumácii mäsa sa dnešné odborné pohľady zhodujú, že priemerný jedinec by nemal nutrične trpieť v situácii, keď má mäso na tanieri 1-2x týždenne.
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.