Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
rada by som sa spýtala, či je možné napr. pri rastlinnom stravovaní jednoducho vymeniť želatínu za agar-agar alebo algináty (myslené či budú mať rovnaký účinok) a tiež ako veľmi sa líšia z nutričného hľadiska?
Ďakujem za odpoveď.

Tieto rastlinné alternatívy fungujú v kuchyni ako pomerne zmysluplná náhrada. Všeobecne ale platí pravidlo, kedy každá potravina (či jej zložka) je unikátna a neexistujú dve s úplne rovnakými vlastnosťami, tzn. aj algináty majú mierne odlišné charakteristiky v porovnaní so živočíšnou želatínou. Nutrične sú potom úplne na inej úrovni, pretože želatína je zmesou bielkovín, zatiaľ čo rastlinné verzie sú zložené z polysacharidov.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi