Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
rada by som sa spýtala, či je možné napr. pri rastlinnom stravovaní jednoducho vymeniť želatínu za agar-agar alebo algináty (myslené či budú mať rovnaký účinok) a tiež ako veľmi sa líšia z nutričného hľadiska?
Ďakujem za odpoveď.
Tieto rastlinné alternatívy fungujú v kuchyni ako pomerne zmysluplná náhrada. Všeobecne ale platí pravidlo, kedy každá potravina (či jej zložka) je unikátna a neexistujú dve s úplne rovnakými vlastnosťami, tzn. aj algináty majú mierne odlišné charakteristiky v porovnaní so živočíšnou želatínou. Nutrične sú potom úplne na inej úrovni, pretože želatína je zmesou bielkovín, zatiaľ čo rastlinné verzie sú zložené z polysacharidov.
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.