Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
rada by som sa spýtala, aké odporúčate uprednostňovať oleje v teplej kuchyni. Ak volím medzi olivovým, repkovým a kokosovým olejom, aký je „najvhodnejší“ z výživového hľadiska? A mali by sme voliť výber oleja aj s ohľadom na športové aktivity?
Ďakujem.
Z uvedených olejov sa bežne prezentuje ako nutrične najvýhodnejší olivový nielen z dôvodu pomerov mastných kyselín, ale aj zastúpenia antioxidantov, horčín a ďalších pre zdravie atraktívnych látok. Pre tepelné úpravy je ale z dôvodu hodnoty dymového bodu výhodnejší kokosový, ktorý navyše zastupuje aj vysoký podiel MCT tukov (súčasne je ale najdrahší, takže je otázka osobnej preferencie, ktorú tuk použijete).
Témy: Tuky
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.