Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobry deň.
Rád by som sa spýtal, od zhruba akej dlhej aeróbnej činnosti (chapu, že každý sme original) byva zmysluplne dopĺňať živiny počas športu a ako tieto „snacky“ pojať. Ako príklad ma napadá 42km beh a na druhej strane ultravytrvalostný cyklistický závod (3 dni v kuse na bicykli s odpočinkom/spankom cca 1-2h denne).

Všeobecne platí, že pre situácie záťaže do 2,5-3 hodín nie je nevyhnutné čokoľvek dopĺňať okrem čistých tekutín. Často to môže byť aj kontraproduktívne, na stranu druhú v situáciách zvýšeného potenia by súčasťou tekutín mali byť potrebné minerálne látky, ktoré sú bežnou súčasťou iónových nápojov.
Pokiaľ sa jedná o extrémy typu ultravytrvalostných závodov, tak tu je situácia zložitejšia, pretože prax ukazuje, že z dôvodu extrémnej fyzickej i psychickej záťaže športovci reagujú individuálne, prestávajú tak platiť všeobecne prezentované pravidlá. Ide o situácie, ktoré športovci veľmi neradi riešia, pretože jediná zmysluplná cesta k optimalizácii systému stravovania vedie cez postupne zbierané VLASTNÉ skúsenosti, čo je vždy beh na dlhú trať. Na tejto úrovni sa zameriavajte na to najdôležitejšie:

1. Nastavenie pravidelnosti a časového odstupu medzi jednotlivými chodmi.
Toto je samo o sebe výzva, pretože jedna vec je mať plán, druhá potom to, čo povie telo – pokiaľ v daný okamih nebude mať chuť na jedlo, väčšinou do neho nič nedostanete, v opačnom prípade sa vie tráviaci trakt odmeniť silnými protestmi, ktoré výrazne skomplikujú následný výkon. Nejaký plán by ale byť mal, pretože pokiaľ všetko necháte len na vlastných pocitoch, stáva sa, že športovec vydrží bez jedla dlhé hodiny, pri prvej prestávke neudrží žravosť spôsobenú akumuláciou stresu a deficitu živín pod kontrolou a systematický prístup k strave sa zvrhne do ťažko riešiteľnej situácie.

2. Nastavenie pomeru makroživín.
Základom sú vždy bielkoviny, ktorých ale aj napriek extrémnej záťaži nie je potrebné väčšie množstvo. Kľúčové je rozvrhnúť pomery sacharidov a tukov ako zdrojov energie. Na tomto poli sa u vytrvalcov v posledných rokoch dostávajú do popredia záujmu predovšetkým low carb systémy, z vlastných skúseností ale musím povedať, že vysokosacharidová koncepcia funguje, a navyše dobre (ak ju správne nastavíte, tzn. zaistíte dostatok vlákniny a polysacharidov).

3. Zaistenie dostatku antioxidantov a vybraných adaptogénov.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi