Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
rád by som sa spýtal, od akého veku je vhodné/možné používanie doplnkov (tribulus, BCAA, kreatín) u vrcholových športovcov. Konkrétne mám na mysli napr. reprezentantov vo veku okolo 15 rokov.
Ďakujem za odpoveď.

Pri voľbe suplementov sa vždy rozhodujte nielen na základe veku športovcov, ale aj vhodnosti produktu pre jednotlivé formy záťaže. Zďaleka nie každý preparát je vhodný pre všetky typy športov, platí to aj pre vami uvádzanú trojicu.
Aj napriek tomu, že výrobcovia a predajcovia športovej doplnkovej výživy budú mať tendenciu vás presviedčať, že spomínané produkty sú pre vrcholových športovcov v adolescentnom veku v poriadku, osobne by som ani jeden z týchto výrobkov neodporučil. Som presvedčený, že na ich používanie je príliš skoro. Organizmus sa v tejto fáze života stále vyvíja. Pre jeho správny vývoj a v podstate aj budúcu športovú kariéru by priority mali smerovať k úprave systému stravovania s doplnením tých živín, o ktorých buď viete, že ich športovec nevyhnutne potrebuje, prípadne existuje vyššia pravdepodobnosť, že sú deficitné. Pri intenzívnej záťaži sú to predovšetkým vitamíny a vybrané minerálne látky (vápnik, horčík, zinok, selén), ktorých príjem bežnou stravou dlhodobo ťažko udržujete na úrovni individuálnej potreby takto zaťažovaného jedinca.
Ďalšou métou by mali byť prípravky, ktoré posilňujú odolnosť športovcov vrátane jeho imunitného systému. Riešia sa tak látky, ktoré bežnou stravou nedodáte – z dobre dostupných variantov má zmysel pracovať s kvalitnými produktmi s obsahom cesnaku, echinacey, beta-glukánov a adaptogénov.
Suplementy podporujúce športovú výkonnosť by sa mali vždy radiť svojim významom až za tento zoznam.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi